Heb je altijd al gedroomd van een baan in het basisonderwijs ? En is nu het moment aangebroken dat je je droom wilt gaan verwezenlijken, door eindelijk die carrièreswitch te maken?

Ben je in het bezit van een HBO/WO diploma en heb je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven gestaan bij een lerarenopleiding? Dan staat niets je meer in de weg om je aan te melden voor het zij-instroomtraject bij ASKO!

ASKO scholen zij-instroomtraject

Via dit traject kun je in twee jaar tijd je lesbevoegdheid halen en tegelijkertijd betaald als leerkracht voor de klas staan. Bij ASKO ontvangen we je met open armen en hebben wij oog voor jouw talent. Verwelkomen we jou straks als nieuwe collega?

Begeleiding zij-instromers én persoonlijke coaching

Binnen ASKO hebben wij door de jaren heen veel ervaring opgebouwd in de begeleiding van zij-instromers. Op onze scholen word je dan ook deskundig begeleid en krijg je een eigen coach. Deze persoonlijke coaching ontvang je bovenop de reguliere begeleiding vanuit de school.
In Amsterdam hebben de schoolbesturen en de gemeente Amsterdam samen afspraken gemaakt over het zij-instroomtraject. Het traject bestaat uit een drietal fases: de praktijkselectie, het werkervaringstraject en het zij-instroomtraject.

Jouw talent, onze toekomst!

ASKO is een groot Amsterdams Schoolbestuur met meer dan 30 basisscholen in Amsterdam en omstreken. Elke ASKO-school is uniek. Bij ASKO geloven wij dat tevreden medewerkers zorgen voor gelukkige leerlingen en tevreden ouders. We leren graag met en van elkaar.

Dat doen wij door oog te hebben voor ieders talent. Wij investeren graag in bevlogen medewerkers die met passie en plezier aan het werk zijn. Als zij-instromer neem jij een schat aan ervaring en expertise mee vanuit jouw eerdere opgedane ervaringen en competenties. Door samen in gesprek te gaan kunnen wij kijken welke school, welk concept en team het beste aansluit bij jouw wensen, ambities en jouw persoonlijkheid.

Hoe meld ik mij aan voor het zij-instroomtraject in Amsterdam?

 • De eerste stap is jouw aanmelding voor de algemene voorlichting op www.lievervoordeklas.nl .
 • Vervolgens kun je je cv en motivatiebrief mailen naar 1loket@bboamsterdam.nl  
 • De intermediairs van 1Loket nodigen je zo spoedig mogelijk uit voor een online kennismaking en gaan met je in gesprek over de mogelijkheden van het traject bij ASKO.
 • ASKO organiseert in samenwerking met het Schoolbureau 4 keer per jaar een praktijkselectie; de Crash Course. Na een positief gesprek word je aangemeld voor een praktijkselectie bij het Schoolbureau door de intermediair van 1Loket.
 • Informatie over de crash course kun je vinden op www.schoolbureau.nl
 • Na een positief advies vanuit de CrashCourse kom je in aanmerking voor een van de werkervaringsplekken bij de ASKO.
 • De zij-instroom coördinator  gaat met jou in gesprek om te kijken voor de best passende match voor di, zoals we het noemen, WET.
 • Tijdens het werkervaringstraject werk je 3 maanden minimaal 3 dagen per week op een van onze scholen en leer je het vak van binnenuit kennen.
 • Tijdens deze periode word je begeleid door een persoonlijk coach.
 • Je werkt aan je portfolio voor de PABO, je haalt je WISCAT-rekentoets en je bereid je voor op het assessment voor toelating tot de opleiding.
 • Deze periode wordt afgesloten met een geschiktheidsonderzoek op de school waar je werkt.
 • Wanneer je vervolgens je geschiktheidsverklaring hebt behaald, mag je starten met je opleiding aan de PABO.
 • Wij bieden jou dan een aanstelling van minimaal 0,6 fte, waarvan je 2 dagen voor een groep staat en een halve dag ruimte hebt om te werken aan studieopdrachten de andere halve dag maatwerk afspraken maakt om een brede ontwikkeling te stimuleren. Zo zie je meerdere groepen en kun jij de studieopdrachten goed schoolbreed uitvoeren.
 • Als je na twee jaar je opleiding hebt afgerond, kun je bij ons in dienst komen als bevoegd leerkracht en krijg je een aanstelling voor onbepaalde tijd.

Nieuwsgierig en enthousiast geworden? Wij verwelkomen je heel graag als nieuwe collega bij een van onze scholen!

Doe de zelftest

Wil je zeker weten of het zij-instroomtraject iets voor jou is, doe dan hier een ‘zelftest’.

ASKO werkt samen met de HvA en de Ipabo. Op de site van beide PABO’s vind je informatie over het zij-instroomtraject en de opleiding die zij daarvoor aanbieden.
www.hva.nl
www.ipabo.nl