• Column

In de serie columns weer een mooie opening van het nieuwe schooljaar van Jasper Schagen, leerkracht op de Archipel

 

Zo, de zomervakantie zit er weer op. Vijf weken om los te laten, tot rust te komen, van andere landen te genieten, een beetje te sporten en lekker thuis te zijn. Toch laat je je werk ook niet helemaal los. Op sociale media blijven er berichtjes voorbij komen op onderwijspagina’s, inclusief geërgerde reacties (ga van je vakantie genieten!). In de treinen, speeltuinen en musea zijn overal kinderen te vinden die zich weer volstoppen met nieuwe ervaringen, leermomenten en kennis. En af en toe kom je eens iets tegen waarvan je pedagogische nekharen overeind gaan staan.

 

Opvoeding geslaagd.....

Op een niet nader te noemen locatie hoorde ik een moeder tevergeefs proberen haar kind te laten stoppen met huilen, totdat er een snoepje als beloning tegenover stond. Gelukkig hanteren wij het gezonde schoolbeleid.
Het komende jaar zal ik opnieuw een groep 6 onder mijn hoede nemen. Weer een hele andere groep met nieuwe uitdagingen en kwaliteiten, gok ik zo. Het liet me nadenken wanneer het jaar voor mij geslaagd is. Zo kwam ik bij een uitspraak die een ouder een tijd geleden op een oudergesprek deed: ‘Mijn opvoeding is geslaagd als mijn kinderen op een respectvolle manier meer aan de wereld geven dan er van nemen.’ Zoiets zei hij. Einde oudergesprek wat mij betreft. Opvoeding geslaagd. Het is een prachtig streven en ik denk zelfs dat dit het hoogste doel van het onderwijs samenvat. Maak de wereld een beetje mooier met je kennis, je creativiteit, je humor, je doorzettingsvermogen of je empathie.

 

Durf een mening te hebben

Het deed me denken aan de foto van de wip op de grens van Mexico en de V.S., waar kinderen uit beide landen zich niet door een hek laten tegenhouden om met elkaar om te gaan. In datzelfde Amerika beweerde de president dat de schietpartijen worden veroorzaakt door gewelddadige videogames, die een norm zouden stellen. Naast dat de feiten iets anders laten zien, geloof ik er niet zo in dat zoiets afschaffen een oplossing zou zijn. Kansen bieden, begrijpen en begrepen worden, goed geïnformeerd zijn en een mening durven hebben en uiten lijken mij betere randvoorwaarden. Laten we dus dit jaar kinderen kennis geven om hun mening te onderbouwen, creativiteit stimuleren om tot oplossingen te komen, humor toejuichen om te kunnen relativeren en daar een breekijzer bij doen om muren af te breken. Ik heb er zin in. Jullie ook?

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin