Het team van basisschool De Henricus bezocht ’s werelds grootste educatieve technologiebeurs BETT in Londen. In 2024 ging het team op studiereis naar Marokko. Deze reizen worden uiteraard goed voorbereid! Directeur Mario Wormhoudt vertelt over het doel én over de opbrengst van deze teamreizen.
De doelen die wij sowieso voor ogen hebben zijn werken aan het teamgevoel en de onderlinge verbondenheid. Op beide reizen is ook het onderwijzend ondersteunend personeel mee geweest. Ik vind dat als leidinggevende belangrijk: iedereen hoort erbij.
Ruim voor vertrek naar Londen hebben alle medewerkers hun persoonlijke doelen geformuleerd, hun doelen met collega’s per bouw én doelen voor de gehele school. Op die manier kan je namelijk gerichter kijken naar wat de computerbeurs (BETT) te bieden heeft.
Een greep uit de doelen:
- Wat zijn de voordelen voor mij van AI?
- Hoe kan ik dat in mijn klassensituatie gaan toepassen?
- Hoe kan ik de communicatie met de ouders optimaliseren?
- Ik wil minstens 3 stands bezoeken die mij leren “slimmer” te werken.
Opbrengst bezoek Londen
Het is nu nog te prematuur om vast te stellen welke doelen zijn gerealiseerd. In twee dagen hebben we een overload aan informatie te verwerken gekregen. We gaan nu nadenken hoe we dit gaan “filteren”, er is veel informatie gepresenteerd waar we wellicht op korte termijn mee aan de slag kunnen gaan. Waar de reis zeker aan heeft bijgedragen:
- Onderlinge verbondenheid
De onderlinge verbondenheid is gegroeid; je bent 24/7 met elkaar op pad. Je krijgt dus ook te maken met je collega’s streken en gebreken en hoe ga je daarmee om?
- Gevoel van trots
Daarnaast realiseert men zich dat deze studiereizen tamelijk uniek zijn en dat niet ieder schoolteam van deze mogelijkheid gebruik maakt. Dat geeft een gevoel van trots en als er over gesproken wordt in een bepaalde context; er verschijnt altijd een glimlach op de monden van de medewerkers.
- Dalend ziekteverzuim
En, geen doel op zich, maar wel een zeer aangename bijkomstigheid van de reizen: het ziekteverzuim is met sprongen naar beneden gegaan!
Schoolbezoek: veel devices & opvallende handschriften!
Naast de beurs bezochten we ook een school in Londen. Tijdens het schoolbezoek is ons opgevallen dat de kinderen daar van ’s ochtends vroeg tot einde schooltijd bijna 90% van de tijd hun device gebruiken.
Bijna alles gaat daar digitaal: wij moesten ons via een speciale computer aanmelden en kregen een geprinte badge waarop onze foto, naam en VISITOR stond vermeld. Ouders moeten hun inschrijfformulier digitaal aanleveren en dat wordt zo in het leerlingvolgsysteem ingelezen. Ze hebben een apart computerlokaal en een echte ICT-medewerker, die lesgeeft, maar ook in staat is om hardware te repareren.
Tijdens een van de lessen moesten de leerlingen een verhaal schrijven. Op het device stond het raamwerk klaar, waar de kinderen gebruik van moesten maken. Het verhaal schreven ze met ballpoint in een schrift. Opvallend: alle kinderen hadden een keurig handschrift!
Formuleren visie op ICT-onderwijs
Het belangrijkste dat wij hebben meegenomen uit Londen is het formuleren van een visie op ICT-onderwijs. Hebben we al deze zeer gelikte hardware nu echt nodig om ons onderwijs te verbeteren? Daarbij kwam een van onze medewerkers met de boodschap dat een oogarts heeft gezegd dat als kinderen zo vaak en lang achter een device, tablet of telefoon zitten dit gevolgen heeft voor hun zicht en dat zij voor hun twintigste een bril moeten dragen. Dat geeft echt te denken.
Vervolg studiereis
Het vervolg op deze studiereis is nu dat we voor de ouders op de koffieochtend een en ander gaan presenteren en tijdens het teamoverleg een start maken met ontwikkeling van een visie en onze indrukken sorteren.
Opbrengst Marokkoreis: kennis, verbeterde band en betrokkenheid
Tijdens de studiereis naar Marokko hebben we ons met name verdiept in de Marokkaanse cultuur en het Marokkaanse onderwijssysteem. De Marokkoreis heeft ons in ieder geval meer kennis over Marokko gebracht, maar ook een betere band met de (Marokkaanse) ouders.
Tijdens de voorbereiding hebben we in de klassen met de leerlingen en met de ouders op meerdere koffieochtenden aandacht besteed aan deze studiereis. Ouders en leerlingen kregen de gelegenheid om mee te denken. Hoewel ik het niet heb gemeten voelde ik wel een grote mate van betrokkenheid bij de ouders met de gedachte ‘wat fijn en wat leuk dat de medewerkers naar “ons” land gaan om zich daarin te verdiepen’. Vanuit Marokko stuurden we om de twee dagen een nieuwsbrief om ouders en leerlingen te informeren. Dat werd zeer gewaardeerd.
Ee week na de studiereis naar Marokko hebben we met het gehele team voor de leerlingen en de ouders een tentoonstelling georganiseerd. De zaterdag daarop hadden we een bijeenkomst voor de buurt en andere belangstellenden. Het gehele team en de voltallige ouderraad waren daarbij aanwezig om de school te presenteren.
In de school hangen meerdere foto’s van deze studiereis. Een mooi aandenken!