Na de zomer verwelkomt ASKO twee kersverse leerkrachten die al vertrouwd zijn met ASKO: Rosalie den Os en Sam Lenes. Tijdens hun opleiding aan de Universitaire Pabo (UPvA) deden ze meerdere stages bij ASKO en andere besturen. Hun ervaringen bij ASKO waren zó positief dat ze besloten hier hun loopbaan te starten.
Ontwikkeling en begeleiding op maat
“We hebben vanaf het begin veel ruimte en vertrouwen gekregen,” vertelt Rosalie. “Bij ASKO word je als stagiaire echt gezien als toekomstig collega. Er is aandacht voor je ontwikkeling en begeleiding op maat. Dat maakt een wereld van verschil.” Sam vult aan: “Je merkt dat ASKO een opleidingsbestuur is. Er is een opleider in de school aanwezig, die je dagelijks spreekt en waar je ook even tussendoor bij terechtkunt. Dat is op andere plekken echt anders.”
Carrière starten op een gloednieuwe school
De twee deden hun LIO-stage op de Sint Janschool, Rosalie in groep 3 en Sam bij de kleuters. Die ervaring smaakte naar meer, maar door formatieruimte was daar geen plek om te blijven. Dankzij een tip van hun stagebegeleider kwamen ze in contact met De Egelantier, een nieuwe ASKO-school die na de zomer de deuren opent.
“Het idee dat je samen een nieuwe school helpt vormgeven is ontzettend leuk,” zegt Sam. “Er ligt al een visie, maar veel is nog open. We mogen meedenken over hoe de school ingericht wordt, welke lesmethodes we gebruiken, hoe de dag eruitziet. Dat geeft heel veel energie, maar het is natuurlijk ook spannend.” Rosalie: “We weten nog niet precies hoe de lokalen eruitzien. Maar het idee dat we straks echt onze eigen klas hebben voelt als een grote stap én een droom die uitkomt.”
Bewegend en spelend leren
De Egelantier wordt een Daltonschool waar veel ruimte is voor bewegend en spelend leren. Juist dat spreekt hen aan. “Bij de kleuters wil ik werken met weinig tafels, veel op de grond, echt spelend leren,” legt Sam uit. Rosalie herkent dat: “Ik vind het belangrijk dat kinderen niet alleen cognitief, maar ook sociaal-emotioneel groeien. Dat ze zich veilig voelen, zich gezien weten, en met zelfvertrouwen naar school komen.”
Ze starten beiden met een aanstelling van vier dagen per week (0,8 fte). “Dat is best een sprong,” zegt Rosalie, “maar we zijn er klaar voor. Tijdens de stages heb je altijd iemand naast je staan. Nu zijn wij écht de juf. De verantwoordelijkheid ligt bij ons, ook als er iets niet goed gaat. Dat is iets wat we spannend vinden, maar ook aan toe zijn.”
De keuze voor ASKO scholen
De keuze om zich aan ASKO te verbinden, is bewust gemaakt. Sam: “Bij een groot bestuur zit een team achter de scholen dat constant bezig is met ontwikkeling. Je voelt dat er beleid is, visie, ondersteuning.” Rosalie vult aan: “We hebben ook ervaring bij een éénpitterschool. Daar moet het team alles zelf doen, van onderwijsontwikkeling tot communicatie. Dat vraagt veel. Bij ASKO kun je terugvallen op een stevig netwerk.”
Of er zoiets bestaat als ‘het ASKO-gevoel’? Voor Sam wel: “Voor ons belichaamt onze schoolopleider Hester Edzes dat gevoel. Ze is warm, wijs, betrokken en professioneel, precies zoals we ASKO ervaren.”
Bouwen aan nieuwe school en loopbaan
Na de zomervakantie staan ze vol energie klaar om te bouwen aan een nieuwe school én aan hun eigen loopbaan. Sam vat het mooi samen: “We hopen dat onze leerlingen later zeggen: bij juf Rosalie en juf Sam voelde ik me echt gezien.”