• Column

Humanistische lenteviering met Pasen op de Bron

 

Op onze scholen geven wij waardengedreven onderwijs vorm. Op de Bron staat daarom dit schooljaar bij thema Levensbeschouwing het atheïsme en humanisme centraal. Aan het begin van het schooljaar hebben alle kinderen een les gehad met de leskist over het humanisme. Daarna hebben de groepen 5 tot en met 8 twee keer een filosofieles gehad. In juli worden de filosofielessen gekoppeld aan ‘Keti Koti’, de viering van de afschaffing van de slavernij. Ook de feestdag zelf, 1 juli, wordt gevierd.

keti koti

 

Het humanisme kent geen bijzondere feesten. Wel is 21 juni de ‘Dag van het humanisme’, maar daar zijn geen symbolen aan verbonden. Daarom wordt op de Bron in plaats van de paasviering dit jaar een lenteviering gehouden verbonden aan het humanisme.

Het humanisme daadwerkelijk beleefd

Humanisme is daadwerkelijk in de praktijk doorgevoerd op school. Tijdens ‘Buurt-Bruis-Bron-dagen’ hebben kinderen geld opgehaald voor de daklozeninloop. Het eindbedrag was fenomenaal, ruim € 2.570,- . Daarnaast hebben de gesprekken over dit thema in de groepen veel impact gehad op de kinderen. Zo is de kracht van samenwerken, iets voor elkaar betekenen, dichtbij mensen staan, in praktijk gebracht. Waarden die kenmerkend zijn voor het humanisme en atheïsme. Op 18 april is deze cheque aan de daklozen uitgereikt. In plaats van de traditionele paaslunch of het paasontbijt hebben de kinderen die ochtend een pannenkoekenontbijt. Met de hele school hebben zij tijdens de overhandiging lenteliedjes gezongen op de brug en de Wittenkade.

bron pasen

bron pasen2

bron pasen3

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin