• Column
Kinderen St. Jozefschool over les Hindoeïsme

​In het najaar van 2017 is met alle groepen van de Sint Jozefschool uit Buitenveldert de wereldreligie hindoeïsme behandeld. Dit werd gedaan door (digitale) lessen in de klas en voor iedere klas een bijeenkomst met de voorwerpen uit een speciale leskist. Ook ouders waren welkom bij deze speciale lessen.

Schrijfopdracht
Na de speciale lessen is aan de leerlingen uit groep 5B door de leerkracht, juf Romy, gevraagd om een briefje te schrijven naar een fictieve schrijfvriend(in). Met daarbij een paar richtvragen: welke god vond je het raarst, leukst of interessant? Welk verhaal sprak je aan? En van welk feest kan je nog iets vertellen?
In het huidige digitale tijdperk moest juf Romy wel uitleggen wat een pen- of schrijf vriend(in) eigenlijk is.

De leerlingen hebben enthousiaste briefjes geschreven over de lessen aan vriendjes- en vriendinnetjes.

Brieven

Een korte selectie uit de brieven van de kinderen:


Lieve Jackson,
Ik heb ook gehoord van die slechte koning en die zoon die alles overleefd. En andere drie goden vishnu en brama en Ganesh. Ik vind het zo gaaf dat ik het mijn vader en moeder heb geleerd.


Lieve Fee,
Ik heb je gemist, maar laten we door gaan naar het vorige. Ik wou je wat vertellen over het hindoeïsme. Ze hebben daar een feest. Het honingfeest. Dan strooien ze poeder op elkaar.


Lieve Noa,
Ik mis je heel erg maar ik ga je alles vertellen wat ik allemaal geleerd heb over het hindoeïsme. Er is een heeel groot feest met allemaal kleurpoeder. Het feest heet het lentefeest. Omdat er allemaal poeder op je zit kan je niet zien of je arm bent of rijk, daarom is het zo een leuk feest. Ik hoop dat je snel reageert!


Lieve Noor,
Ik heb geleerd over het hindoeïsme. Er zijn vrouwen met een stip op hun voorhoofd, maar mannen met een streep en ze tekenen met allemaal leuke kleurtjes op olifanten en hebben ook veel feesten en lekkere dingen en ze hebben ook roze water. En de olifant heet ganesh en ze hebben kleurpoeder en het feest is het holifeest, ze gooien het kleurpoeder op elkaar! Het verhaal over ganesh vond ik heel zielig, maar ook interessant, ik zou nog zo'n les willen....

Strip

Ook in groep 7 kregen de leerlingen de ruimte om de kennis over het hindoeïsme te verwerken. Nikki, Kai en Djuna deden dit in de vorm van een strip. Klik hier voor dit prachtige stripalbum dat de kinderen hebben gemaakt. 
Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin