• Verdieping
Verteltas project nationaal doorgebroken

Montessorischool de Regenboog is trots op het Verteltasproject. Twee leerkrachten van deze school, Josien Branbergen en Joke de Hoogh,  hebben het idee van de Verteltas in Nederland geïntroduceerd. Nu, jaren later is het project - gericht op taal - en ouderbetrokkenheid - nationaal erkend en geïntroduceerd.  Hiermee is de Regenboog een voorbeeldschool voor Taal- en ouderbetrokkenheid.

Efrat de Groot, een verteltasouder van het eerste uur, heeft het Kenniscentrum Verteltassen opgericht (www.verteltas.nl). De Stichting Verteltassen begeleidt scholen bij de implementatie en de uitvoering van Verteltasmethode en biedt ondersteuning op de werkvloer.
In 2006 heeft de Regenboog met het Verteltasproject de Taalunie Onderwijsprijs gewonnen.

Betrokken bij het onderwijs van je kind

Meedoen met het bedenken en maken van Verteltassen is een manier voor ouders om betrokken te zijn bij hun kind en school. Op deze manier helpen ouders mee om prachtig materiaal te maken dat gebruikt wordt in de klas, in het ‘Vertelhuisje’ en thuis. Een prentenboek, een informatief boek, spelletjes, een cd, knuffels, handpoppen en verkleedkleren in de Verteltassen zijn door ouders en leerkrachten met aandacht en zorg bij elkaar gezocht en gemaakt.

Tijdens het creatieve proces van het maken raken ouders aan de praat over onderwijs- en opvoedingsthema’s. Nieuwe Verteltassen worden bedacht en gecreëerd, oude tassen worden schoongemaakt en vernieuwd en uitgeleende tassen worden nagekeken en aangevuld.

Film
Kenniscentrum Verteltassen, Swazoom en het Projectenbureau Zuidoost hebben samengewerkt om in Amsterdam Zuidoost met subsidie van de Gemeente Amsterdam en het ING Nederland Fonds het project Vertel Verder uit te voeren en er een film over gemaakt.

Deze film, gemaakt door 6Rec is het resultaat van de Verteltasactiviteiten die afgelopen jaar op bijna 20 scholen in Zuidoost zijn uitgevoerd. Het is een film met verhalen en prachtige beelden over wat Verteltassen voor ouders, kinderen en leerkrachten betekenen. 


In maart is tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bibliotheek van Amsterdam-Zuidoost de film vertoond. In de film staat de verteltas staat centraal en een groot gedeelte is gefilmd op de Regenboog.

Klik hier voor de film


 


 

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin