• In de spotlight

Jaïr Cruden doet de opleiding tot sportdocent op de ALO en loopt stage op de Lukasschool. Hebben leerlingen nog wel zin in gym, hoe krijgt hij ze in beweging? 

Werken op een familieschool

Een vriend die zijn stage eerder op de Lukasschool deed gaf me als tip om in gesprek te gaan met de Lukasschool. Hij sprak vol lof over deze school: een heel diverse school, met betrokken ouders, een leuke fijne sfeer.. En dat blijkt te kloppen. Er werken hier leuke docenten waar je veel van kan leren. Het is een echte familieschool met nauwe contacten.

Volwaardig docent

In de eerste week leerde ik de collega’s en kinderen kennen en vanaf dag 1 had ik een warm en fijn gevoel bij deze school. Ik had ook meteen een gesprek met de directeur over hoe het ging. Zo’n gesprek is niet vanzelfsprekend en ik heb het als een warm welkom ervaren. Ik voel me meteen gewaardeerd, ze zien me als volwaardig docent.

Positieve feedback

Ik loop mijn eindstage bij Sjoerd Degenkamp. De begeleiding tijdens mijn stage is fijn. Sjoerd brengt het op een positieve manier, als vriend. Hij legt dingen uit, geeft positieve feedback en laat zien hoe hij zaken toepast. Ik vind het mooi dat Sjoerd ook veel buiten de gymzaal doet.

TikTok-dansjes

Tijdens de les gaan we vaak naar buiten. En we proberen kinderen ook met een eigen inbreng te laten komen. Bijvoorbeeld door een tik-spel uit te leggen en hen te vragen om er een eigen variatie van te maken. Ze voegen dan bijvoorbeeld leuke dansjes toe. Het past dan bij hun belevingswereld. Ik volg de meeste trends dus natuurlijk komen er ook TikTok-dansjes voorbij. Momenteel is de Sturdy populair, een fanatiek hip dansje. Het gaat niet zozeer om de muziek als wel om de bewegingen die gemaakt moeten worden.

Scriptie over motorische achterstand

Als ik mijn stage heb afgerond is het alleen nog zaak mijn scriptie te schrijven. Het zal gaan over kinderen die een motorische achterstand hebben. Het onderzoek zou ik overal kunnen doen, maar ik wil dat op deze school doen. Door middel van extra uren geef ik daarom nu al een aantal kinderen extra gymles om hen op een beter motorisch niveau te krijgen. Na de ALO wil ik eigenlijk gewoon zo snel mogelijk ergens op een school aan de bak gaan als gymleraar.

Kinderen in beweging?

Zelf ben ik sportief een alleskunner. Ik voetbal graag en doe aan padel. Van huis uit werd ik gestimuleerd om te sporten. Kinderen spelen vandaag de dag minder buiten. Hoe wij dat vroeger deden, dat kennen ze niet meer. Maar het is niet heel moeilijk om ze in beweging te krijgen. Het begint met het creëren van een uitdagende beweegsituatie. Dat ze zodra ze binnenkomen meteen denken: ‘Wow dit is tof, dit wil ik doen!’. Als je dat hebt heb je al 65 procent mee. Wat dan rest is een korte uitleg. Ze willen allemaal.

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin