"Wat is de ASKO Talentenpool, waarom heet het zo?"

De ASKO Talentenpool is geen gewone invalpool. Als onderwijsprofessional van de Talentenpool sta je klaar om op onze scholen te vervangen waar nodig; een talentvolle, verantwoordelijke en veeleisende taak vandaar de naam Talentenpool.

Talenten maken volledig deel uit van de bruisende ASKO scholen waarbij persoonlijke- en professionele ontwikkeling hoog in het vaandel staat. Invallen vraagt om een flinke dosis talent en flexibiliteit, uitdagend leren en creatief denken en handelen. De ASKO waardeert dit en wil je hierbij, indien nodig, ondersteunen waar mogelijk.

"Wie zijn onze talenten?"

In de Talentenpool nemen we collega’s aan die met passie kunnen invallen op onze scholen. Zij hebben een brede frisse blik en zijn met hun flexibele inzetbaarheid van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de ASKO scholen.

Of je nu net afgestudeerd bent of na je pensioen weer het onderwijs wil versterken.

Talenten zijn volwaardige leerkrachten of administratieve krachten. Talenten werken met een tijdelijk of vast contract en kunnen gebruik maken van coaching en het aanbod van scholing via ASKO-school.

De ervaringen die talenten opdoen verruimen niet alleen hun eigen blik op het onderwijs maar ook die van ASKO scholen zelf. Talenten zijn daarmee met hun onderzoekende houding belangrijke collega’s in de verbinding tussen scholen. Collega’s die in beweging zijn, op onderzoek gaan en met ambitie nieuwe wegen willen bewandelen.

“Hoe blijven we in verbinding?"

Er is veel flexibiliteit en vrijheid mogelijk, talenten staan ook in verbinding met elkaar en ontmoeten elkaar op de scholen. Twee keer per jaar komt het Talentenpoolteam bij elkaar voor een bijeenkomst waarin we ervaringen, ontwikkeling, vraagstukken en bijzondere momenten met elkaar delen onder verantwoordelijkheid van de leidinggevende. Er is een speciale nieuwsbrief “Talentvol” alleen voor talenten.

"Waarom zou ik kiezen voor de ASKO Talentenpool?"

 • Omdat ik van zekerheid houd maar ook afwisseling zoek.
 • Ik wel eens iets anders wil in mijn onderwijsloopbaan, ik heb meer ruimte nodig om te kunnen ontwikkelen.
 • Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging en wil mij breder oriënteren.
 • Met volledig behoud van mijn benoeming en rechtspositie kan ik ook op andere ASKO scholen lesgeven.
 • De ASKO biedt kwalitatief goed onderwijs en heeft veel scholen in Amsterdam en een paar daarbuiten o.a. in Badhoevedorp, Muiden, Weesp, Diemen en Landsmeer, iedere school heeft een unieke populatie leerlingen.
 • Ik kan werken in allerlei groepen, verschillende teams of kennismaken met unieke schoolconcepten zoals bijvoorbeeld Jenaplan, Montessori, OGO en op deze manier ontdekken wat echt bij mij past.
 • Als talent kan ik het verschil maken.
 • Als ik wil kan ik vanuit de Talentenpool solliciteren en doorstromen naar leuke vacatures binnen onze scholen.
 • Omdat ik in de Talentenpool de kans krijg om een groter netwerk op te bouwen met veel diverse collega's op verschillende scholen.
 • Ik ben leerkracht in opleiding en studeer bijna af, eerst op wat verschillende scholen en in diverse bouwen rondkijken en lesgeven is fijn voordat ik weet en kies wat bij me past en me op één vaste groep richt.

“Welke vervangingen zijn er mogelijk?"

Er zijn kort- en langer durende vervangingen mogelijk. Bij kortdurende vervangingen komen er minder extra werkzaamheden bij (zoals ouderavonden en rapporten schrijven), je hebt de ruimte om je expertise ten volle in te zetten voor de leerlingen.

Er zijn natuurlijk ook langdurende vervangingen in één groep bijvoorbeeld voor het vervangen van een collega die met zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof is.

Er is veel mogelijk, je kan vaste dagen werken of elke maand aangeven wanneer het jou het beste uitkomt.

Naast vaste werkdagen kan je ook extra dagen werken wanneer het voor jou mogelijk is. Deze dagen kan je eenvoudig zelf op beschikbaar of niet beschikbaar zetten via de Invalpoolapp op een mobiel apparaat.

“Dit wil ik, kan ik direct aan de slag?"

 • Werk je al binnen de ASKO dan kan je na afloop van de interne opzegtermijn beginnen.
 • Werk je nog niet binnen de ASKO, je bent van harte welkom en als alle formaliteiten zijn afgerond, dan is direct starten mogelijk.

"Hoeveel ervaring heb ik nodig om me aan te melden?"

Zowel voor de startende leerkracht als voor de ervaren leerkracht biedt de Talentenpool mogelijkheden. Heb je al veel ervaring en wil je dat op verschillende scholen laten zien, je bent welkom.

De ASKO wil bevoegde leraren voor de klas. Dus ook als je net gestart bent en je weet nog niet precies in welke groep, of je in de onder-midden of bovenbouw wil werken ook dan ben je van harte welkom. In de Talentenpool kun je juist veel ervaring opdoen.

"Kan ik me aanmelden als ik ergens anders al een paar dagen voor de klas sta?"

Dat kan zeker zonder je functie bij je huidige school op te hoeven zeggen. Het minimale dienstverband voor onze Talentenpool is twee dagen per week. Je kunt ook tijdelijk iets meer werken naast een andere functie of wanneer je je bijvoorbeeld nog niet aan een school wil binden of een master wil starten.

"Ik zie voordelen, maar het lijkt me ook best spannend, krijg ik hulp?"

Jij krijgt hulp van de poolbeheerder en ondersteuning van jouw vaste contactpersoon, de leidinggevende van het team Talentenpool. Begeleiding van een coach is mogelijk. Het is ook mogelijk een maatje te hebben om mee te sparren, bijvoorbeeld een ervaren talent binnen onze pool. Jij en jouw leidinggevende spreken elkaar in het kader van jouw ontwikkeling. In de Talentenpool kun je je ontwikkelen op eigen wijze, de Talentenpool biedt hier een unieke mogelijkheid voor.

"Hoe werkt het in de praktijk?"

Wil jij je (nog) niet voor langere tijd aan één school binden? Dan kun jij je horizon bij een van onze andere scholen verbreden:

 • Je geeft zelf aan welke en hoeveel dagen (minimaal 2 dagen) je wil werken.
 • Je kunt je voorkeur voor een bepaalde bouw aangeven en jouw competenties noemen in een kort cv in het systeem.
 • Wanneer een medewerker afwezig is vanwege ziekte of ander verlof plaatst de schoolleiding een invalverzoek in systeem Invalpool.
 • De poolbeheerder kijkt met behulp van dit systeem welke talenten hier het beste bij aansluiten (of er een match is qua dagen en bouw/groepen).
 • Jij en de schooleider ontvangen ruim van tevoren een bevestiging per mail dat de match gelukt is.
 • Soms word je eerst persoonlijk benaderd door de poolbeheerder of leidinggevende voor overleg en je kunt hen zelf natuurlijk ook contacten.
 • Zo koppelen wij de juiste mensen bij de juiste school.

"Hoe is het om te werken in de ASKO Talentenpool?"

Jij maakt verschil, daar geloven wij in. Wat ervaringen van talenten:

Loubna Assakali: “Ik kreeg de kans om verschillende scholen uit te proberen, en zo te ontdekken wat echt bij mij past.”

Irene Thomas: “Werken bij de ASKO Talentenpool, dat is volledig juf zijn in het hier en nu. Avontuur, variatie en vrijheid!”

Leiv Barlaup: “Ondanks dat ik steeds op andere scholen sta, voel ik mij echt onderdeel van het team Talentenpool en ASKO-scholen”.

Lisette Hulsbergen: “Ik was toe aan iets anders, maar dat wilde ik bij voorkeur binnen ASKO doen. De filosofie en saamhorigheid binnen onze organisatie kan ik erg waarderen. Als Talentenpooler word je de mogelijkheid geboden om aan diverse groepen leerlingen en op diverse scholen les te geven. Dat sprak mij aan. Het bleek ook mogelijk om mijzelf te ontwikkelen: in overleg met de leidinggevende van de Talentenpool volg ik inmiddels de opleiding beeld & didactisch coachen”.

En er zijn meer voordelen! Bekijk ze op onze website.

Voordelen Talentenpool

Wil je jezelf uitdagen en ben je nieuwsgierig geworden naar de Talentenpool? Lijkt de Talentenpool jou de unieke kans in het onderwijs? Nog geen antwoord op al je vragen? Mail of bel ons!

Astrid Hoeksma poolbeheerder, a.hoeksma@askoscholen.nl tel. 020-3013881 of

Astrid ter Meulen leidinggevende, a.ter.meulen@askoscholen.nl tel. 020-3013885

Talentenpool contact a en a