Nieuwsbrief 4

  • Gemaakt op: 2-11-2017 00:00
  • |
  • Gewijzigd op:
  • |
  • Geplaatst door: Rob Schimmel
  • |
  • Auteur:  
  • |
  • Fotograaf:  

nieuwsbrief 4 2017-2018.pdf

Donderdag 2 november 

Juf Ineke 
Ineke heeft aan het einde van de herfstvakantie een ongelukje gehad waarbij ze haar enkel lelijk heeft gebroken. Inmiddels is ze geopereerd maar het herstel zal langere tijd in beslag nemen. Gelukkig hebben we een goede invaller gevonden. Marleen heeft hier op school al eerder een tijd een vervaging gedaan en wil graag de dagen van Ineke vervagen tot zij weer terug is. Zij zal starten in de week van 13 november.  

Oudergesprekken 
De oudergesprekken worden komende week weer gehouden. U kunt zich inschrijven op de lijsten die bij de klassen hangen.  
 
Onderbouw naar de bibliotheek 
De komende weken gaan alle onderbouwgroepen naar de bibliotheek voor een les. Voor de groepen 1.1 en 1.3 zoeken we nog begeleiding. Groep 1.1 gaat op 20 november van 10.00 tot 12.00 uur en groep 1.3 op 14 november van 10.00 tot 12.00 uur. U kunt zich inschrijven bij de klas. 

Topografie in de bovenbouw 
Met de komst van onze nieuwe methode Davinci is ook ons topografieonderwijs veranderd:  

TOPOTOP! TOPOGRAFIE VOOR HET BASISONDERWIJS 

Hoge scores voor topotoetsen maar binnen twee weken alles grotendeels vergeten? Kinderen die het nog heel spannend vinden om iets voor de hele klas te presenteren? Deze twee zaken worden binnen TopoTop! opgelost! 

Topografie is zoveel méér dan een abstracte kaart met onbekende namen! Middels de snelle vervoersmogelijkheden en het internet is de wereldbevolking steeds meer met elkaar in verbinding. Dat maakt de wereld van vandaag kleiner, alles komt dichterbij. Dat maakt het kind tot  wereldburger  en dus is het belangrijk dat kinderen weten hoe de wereld topografisch in elkaar zit. TopoTop! helpt daarbij. 
Alle topografietermen worden door de kinderen persoonlijk in 1 minuutje voor de klas gepresenteerd(pitches). Daardoor krijgen de kinderen een levendig beeld van de te leren termen én komen ze heel geregeld voor de hele klas te staan. 
Met de methode TopoTop! verwerven de kinderen een uitgebreide topografische basiskennis, waar elke keer nieuwe informatie aan gekoppeld wordt. Topografie is in onze visie niet het leren van abstracte plaatsnamen, maar dient betekenisvol te zijn voor het kind. Zo wordt de lesstof goed en langdurig onthouden. 

Laat topografie tot leven komen met TopoTop! 

Deze periode wordt gewerkt aan het thema Egypte, de topografielessen gaan nu dus ook over Afrika. De komende weken starten we met de eerste kaart en zal een aantal kinderen al een pitch houden. Bij de overhoring vragen we aan de kinderen om op een kaart aan te geven waar de plaatsen liggen (goed spellen!) en om een belangrijk weetje uit de pitch te noemen. De kinderen bereiden de overhoring voor op school en nemen materiaal mee om thuis te oefenen. De eerste overhoring is op 24 november en de tweede op 15 december. 

Europees school fruit en groente programma 
Zoals al eerder in de nieuwsbrief vermeld stond zijn wij ingeloot voor dit mooie programma. Van 13 november tot en met 20 april we mee aan het EU-Schoolfruitprogramma. De kern van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is het gezamenlijk eten van groenten en fruit in de klas. De kinderen krijgen op drie vaste dagen in de week gedurende twintig weken een portie groente of fruit uitgereikt tijdens de pauzehap om in de klas op te eten en hoeven die dagen dus geen eigen pauzehapje mee naar school te nemen. 

Met EU-Schoolfruit leren kinderen spelenderwijs om verschillende soorten groenten en fruit te eten. Dat is niet alleen gezond, maar ook leuk!  
Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is een initiatief van de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit. Het programma wordt ondersteund door het Voedingscentrum. De groente- en fruitverstrekkingen worden gefinancierd door de Europese Unie. Er zijn voor de school en de ouder(s)/ verzorger(s) géén kosten verbonden aan het programma. U kunt hierover meer lezen op de website  www.euschoolfruit.nl 
* Helaas zijn de leveringsdagen vandaag nog niet bekend en kunnen we nog niet zeggen welke dagen we het fruit uitdelen op school. Deze informatie volgt zo snel mogelijk. 

Kijkuurtje/ Davinci 
Net voor de herfstvakantie was er de mogelijkheid om in de klassen te komen kijken naar waar uw kind de eerste weken aan heeft gewerkt. Het was gezellig vol in de school en de kinderen liepen trots rond. We hopen dat u een beetje een beeld heeft kunnen krijgen van onze nieuwe methode “Davinci”. 

Studiedag op 2 november 
Vandaag hebben wij een studiedag. Deze studiedag staat ook in het teken van Davinci. We gaan een dag, onder begeleiding van de makers van de methode, kijken hoe de eerste weken zijn verlopen. Waar hebben we nog vragen over? Wat voor mooie voorbeelden zijn er deze eerste weken geweest? Hoe kun je kinderen begeleiden bij het stellen en beantwoorden van goede “verwonderingsvragen”? 


Foto's

Video's

Meer informatie