• Column

Kinderen vertellen over het 90-jarig bestaan van de Admiraal de Ruyterschool

De ASKO heeft zo'n ruim 9.300 leerlingen op haar 32 scholen. Wat vinden deze leerlingen belangrijk op hun school? Wat speelt er bij hen? Wat merken zij van alle onderwijskundige en pedagogische concepten? Wie kan dit beter vertellen dan de leerlingen zelf? In deze serie columns laten we de leerlingen van onze ASKO scholen aan het woord.

 

Deze keer vertellen Amin uit groep 6 en Kiki uit groep 7 van de Admiraal de Ruyterschool over het 90-jarig bestaan van de school. Ze nemen je mee naar het verleden, het heden en de toekomst.

"…zelf vind ik het cool dat hier op school onderduikers gezeten hebben"

Geschiedenis van de school

Vroeger was er Amsterdam en Sloten. Amsterdam en Sloten werden gescheiden door de Wiegbrug. Precies over de brug lag een herberg, de drie Baarsjes, die er al sinds 1642 staat. Hier zal later de buurt zijn naam aan danken. Rond 1900 komen er al veel mensen wonen in de Baarsjes, vooral in boerderijtjes. Langzamerhand koopt Amsterdam steeds meer dingen van Sloten, ook de Admiraal de Ruyterweg is al eerder gekocht. Daar worden grote huizen neergezet, ook komt er een tramhalte voor de deur, zodat de mensen in die grote huizen niet ver hoeven te lopen.

In de buurt van de school is het een buurt van zeehelden, het is dus ook niet gek dat De Admiraal de Ruyterschool in deze buurt ligt. De kinderen van de school hadden zelfs een liedje gemaakt voor Michiel de Ruyter. Onze school is "geboren" op 1 september 1924. Eerst lag de school in Sloten maar tijdens de bouw kwam de school in Amsterdam West de Baarsjes. In de oorlog hebben de school en het schoolhoofd een belangrijke rol gespeeld. Of nou ja, de zoon van de directeur was één van de drukkers van de krant Trouw. Ook zaten er bij ons op school onderduikers en veel van die plekken zijn nog bewaard gebleven, zelf vind ik het cool dat hier op school onderduikers gezeten hebben.

 

Feest van het 90-jarig bestaan

Onze school heeft een feest georganiseerd voor het 90-jarige bestaan. We hebben ons heel erg vermaakt door het koekhappen en de suikerspinnen. Door al dat spelen kan je heel erg moe worden, daarom kregen we water. Het feest werd heel uitbundig gevierd. Dat werd leuk, doordat in bijna elke klas een leuk spelletje was, bijvoorbeeld: gatenkaas, kat en muis, koekhappen, twister en nog veel meer.

Alle leerlingen vonden het echt te gek en alle kinderen hadden er iets over te vertellen in hun klas. Het leukste was dat als je iets had gedaan, je het nog een keer mocht doen. Van de suikerspin en het water kreeg je er maar één. Er waren 31 opdrachten en dat allemaal in de school!

Modernere spullen

" Ik denk dat er over 30 jaar misschien wel modernere spullen worden gebruikt om te leren en dat de leraren er nog wel zijn, maar toch denk ik dat ze het niet leuk gaan vinden"

Ze moeten dan wel aan nieuwe techniek wennen en dat lijkt me niet leuk. Ik denk dat we nu al tablets krijgen. Dat vinden de leraren misschien wel oké, maar dat ze daarna steeds weer aan een nieuwe rage gaan beginnen dat wordt niet fijn.

Als ik later terug kom op school

Als ik later 20 ben en misschien terug zou komen, zou ik vertellen over hoe het was toen ik hier op school zat. Dat de leraar die de kinderen dan hebben ook misschien wel mijn leraar is geweest. Over het feest dat wij hebben gehad en dat het heel bijzonder is dat de school dan al 100 jaar bestaat.

Verwennen

Een verwennerij is wel fijn van de school ,want we leren elke dag. We doen wel leuke dingen, maar een hele schooldag een heel feest dat is wel leuk. Ook leuk dat ik in deze klas zit terwijl het 90-jarig bestaan is.

Ik vind dat je met een dag wel genoeg feest hebt gevierd, want door de rest van het schooljaar zijn al genoeg leuke dingen verspreid zoals Admiraal presenteert en Kreeja middag. "

 

Geschreven door:

Amin El Jattari, groep 6 en

Kiki Fellinger, groep 7

 

 

Foto's van boven naar onderen:

Amin en Kiki, het negentig-jarig bestaan, Admiraal de Ruyter en de Admiraal de Ruyterschool in WO II

 

www.admiraalderuyterschool.nl

Foto admiraal de Ruyterschool tijdens WO II: geheugen van west

http://www.geheugenvanwest.nl/10371/nl/admiraal-de-ruyterschool

 

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin