• Column

De nieuwste leerlingencolumn gaat over Daltononderwijs

De ASKO heeft zo'n ruim 9.300 leerlingen op haar 32 scholen. Wat vinden deze leerlingen belangrijk op hun school? Wat speelt er bij hen? Wat merken zij van alle onderwijskundige en pedagogische concepten? Wie kan dit beter vertellen dan de leerlingen zelf? In deze serie columns laten we de leerlingen van onze ASKO scholen aan het woord.

“Van je klasgenoot snap je meer’


Deze keer vertellen Valentina, Layla, Younes en Nico over wat er bijzonder is aan het Dalton onderwijs op De IJsbreker in Amsterdam Noord


Klein begonnen
Onze school begon in augustus 2010 met 8 kinderen. We begonnen in een gebouw en het was eigenlijk geen school, maar een opvang in ‘Ayla kindercentrum’. Daarna gingen we naar een ander gebouw naast de opvang, in een soort kantoor. Intussen werd onze nieuwe school gebouwd.
Toen het nieuwe schoolgebouw geopend werd in december 2010 waren we met 24 kinderen. We waren een nieuwe Dalton school. Een school waar we leren goed zelfstandig te werken of waar je naar toe gaat omdat je al goed zelfstandig kan werken.


Weektaak
We hebben een weektaak. Daarin plannen we ons werk. Maar we krijgen ook instructie. Niet iedereen krijgt instructie, de kinderen van Pluswerk niet. Zij werken helemaal zelfstandig. Maar de verlengde groep heeft extra instructie. De juf zegt “als je instructie krijgt van de juf dan leer je maar 20%, maar als je klasgenoot het uitlegt dan leer je 80% van wat hij of zij je uitlegt.” Valentina vond breuken vergelijken bijvoorbeeld moeilijk: “maar mijn klasgenoot heeft het uitgelegd en nu snap ik het beter.”
Bij je weektaak heb je ook een leerpunt. Daar kun je schrijven waar je de hele week op gaat letten. Als je je weektaak af hebt dan moet je ook je reflectie invullen. Dat is wat je goed en slecht hebt gedaan in de week. Een leerpunt is bijvoorbeeld: “niet om mij heen kijken en op mijn werk concentreren.” En een reflectie bijvoorbeeld: “ik heb wel een beetje te veel met mijn groepje gekletst.” Younes vindt het zelfstandig werken wel leuk: “omdat ik meteen kan doorwerken en mijn werk kan afmaken. Want op mijn oude school moest ik op de instructies wachten.”
Als we onze weektaak af hebben kijkt juf het na. Als iets goed is krijgen we een like en als het niet in orde is krijgen we een dislike. Onze klasgenoot Nico zegt: “ik vind het niet leuk als ik een dislike heb. Maar ik leer wel van mijn fouten.” De juf kijkt ons werk niet na maar wij! We doen het eerlijk, want de juf controleert het op vrijdag. En dan weet je waar je goed in bent of niet. En je leert van je fouten.


Werkmaatjes
We hebben allemaal een werkmaatje. Je mag met hem of haar samen werken als het verkeerslicht op het bord op groen staat. Bij het oranje verkeerslicht mag je samenwerken in je groepje. Bij rood moet je zelfstandig werken en mag je niet praten. Meestal kan je niet zelf kiezen wie je werkmaatje is. Dus heb je iemand die je niet zo leuk vind, dan heb je pech. Ook ben je het niet altijd eens met je werkmaatje, maar we lossen dit zelfstandig op. We leren ook hoe we onze ruzies zelf oplossen. Als er iemand nieuw is in de klas en het is jouw werkmaatje, dan help je diegene met alle nieuwe dingen.
We hebben ook een zelfstandige werkplek en een overlegplek. Bij een overleg werkplek moet je met je maatje samenwerken en bij een zelfstandig werkplek moet je alleen werken. Die plekken zijn bij ons in de gang. Wij vinden het heel fijn omdat als het onrustig is, je dan alleen kunt werken.
Wij hebben natuurlijk ook kleuters, die zijn ook al best zelfstandig, dat leren ze bij ons natuurlijk, ze kunnen ook al met een weektaak werken. De kleuters zijn lief, aardig, schattig en zelfstandig!
Onze school is de jongste, beste en leukste school van Amsterdam!


Met dank aan de schrijvers uit groep 7 Valentina Sabau, Layla Moes, Younes Guenaoui, Nico Henriquez.

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin