• In de spotlight

Begin dit schooljaar zijn de eerste studenten aan de Pabo-ALO gestart. Senna Harting en Marlijn van Aanhold zijn voor deze studie werkzaam op montessorischool De Regenboog en vertellen hoe zij de opleiding tot nu toe ervaren.

“Wij zijn eerstejaarsstudenten aan een nieuwe opleiding op de Hogeschool van Amsterdam. De opleiding is de Pabo-ALO en duurt in totaal 4,5 jaar. Nu denk je misschien: ‘Maar de Pabo of de ALO duurt alleen toch al 4 jaar?’. Dat klopt! Het is een nieuwe opleiding waarin de twee beroepsgroepen worden gecombineerd: zowel opgeleid worden als basisschool juf/meester en als sportdocent(e). Doordat de beroepsgroepen zo veel gemeen hebben, zijn er veel vakken te combineren. Ondanks dit zitten we alsnog lange dagen op school. Onze week bestaat uit drie dagen naar school en twee dagen stage. De stage is verdeeld door één dag in de gymzaal en één dag in de klas te staan. Door veel op de stageschool aanwezig te zijn, merken wij dat je een goede band krijgt met je stageschool. Je kunt wat toevoegen als juf/meester, je weet hoe de kinderen zich zowel in de sport als in de klas gedragen.”

Lessen en praktijk

“De opleiding bevalt ons goed. De lessen zijn goed georganiseerd, waardoor wij veel theoretische kennis opdoen, die we vervolgens in de praktijk kunnen toepassen. Wij hebben actieve dagen, waardoor de concentratie op de dag langer behouden wordt. Hiernaast zijn de docenten erg gedreven in hun vak en hebben oog voor elke student. Alle theorie van de twee opleidingen wordt behandeld, maar het tempo waarin we de vakken volgen ligt hoger dan wanneer je één van de twee opleidingen zou doen. De stof wordt in een kortere periode gegeven, waardoor je twee keer zo snel door de theorie gaat. Indien er sprake is van overlap, worden de vakken samengevoegd tot één vak, zoals bijvoorbeeld ‘Pedagogiek’.”

Reden keuze Pabo-ALO

Senna geeft aan voor de opleiding gekozen te hebben omdat ze zelf sportief is. “Ik vind het leuk om met kinderen om te gaan, waardoor juf zijn mij erg aansprak. Doordat ik beide leuk vind is de combi opleiding perfect.” Marlijn houdt ook erg van sporten: “Naast dat ik zelf sport, geef ik al 6 jaar turntraining. Toen ik klaar was met mijn mbo, wilde ik graag nog een opleiding doen. Toen ik de Pabo-ALO variant tegenkwam was ik meteen enthousiast. Met behulp van mijn opgedane kennis van beide beroepsgroepen zou ik graag het bewegingsonderwijs verder ontwikkelen en integreren in het lesgeven in de klas. Ik wil dit doen, omdat ik vroeger ook veel geleerd heb door te bewegen tijdens het leren en ik dit onderwerp erg interessant vind. Bovendien is bewegen belangrijk voor het ontwikkelen van motorische vaardigheden. We zijn beide blij dat wij De Regenboog als stageplek hebben gekozen, we zijn warm ontvangen en krijgen goede begeleiding.”

Bekijk het Pabo-ALO studieprogramma

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin