• In de spotlight

Hij studeerde Bestuursrecht, maar kwam er gelukkig op tijd achter dat hij niet in een kantoor wil werken. Inmiddels zit Sil Timmers in zijn laatste jaar van de opleiding tot gymleraar op de ALO. En het enthousiasme spat ervan af!

Werken op De Mijlpaal

Daam van Geest, die al jarenlang als vakleerkracht bewegingsonderwijs bij ASKO werkt, is mijn oude gymleraar. Ik had hem benaderd voor mijn eindstage en hij tipte me de mogelijkheid om dit te doen op basisschool De Mijlpaal. En dat bevalt goed! Ik heb de afgelopen jaren op flink wat scholen lesgegeven, bij De Mijlpaal zie ik een echt team. Het is een hele leuke samenwerking. Ik ben echt ‘part of the team’. Ja, ik heb het erg naar mijn zin op De Mijlpaal. Er is op deze school veel aandacht voor bewegen. Niet alleen in de vorm van af en toe een gezonde smoothie, maar we doen ook regelmatig een yoga-les samen.

Begeleiding tijdens stage

Ruud Keizer is mijn begeleider, een vakman. Ik leer veel van hem. Hij geeft me de vrijheid mezelf te ontwikkelen. Al moet ik natuurlijk wel verantwoorden wat ik doe. Ruud laat mij het hele plaatje van wat het inhoudt om gymleraar te zijn zien. Niet alleen oefeningen, maar ook waar ik extra op moet letten, hoeveel uren ik kan vragen, hij denkt echt met me mee. Dat zag ik bij andere scholen niet eerder zo terug.

Het vak van gymdocent

Elke dag is anders. Ik vind het leuk om voor een groep te staan. Kinderen willen sowieso lekker bewegen. Ik enthousiasmeer ze door te zorgen dat er een uitdagend arrangement klaarstaat als ze de gymzaal binnenkomen. Zodat een kind denkt: ’Dat wil ik proberen!’. Het moet hen uitdagen, prikkelen. Dat werkt niet in een lege zaal. Het is mooi dat De Mijlpaal een eigen gymzaal heeft met oneindig gymmateriaal. Mijn eigen enthousiasme probeer ik aan hen over te brengen. Ik voeg graag onderdelen toe die passen bij hun belevingswereld en waar zij mee bezig zijn. Tikkertje werd bijvoorbeeld al snel ‘Minecraft-tikkertje’.

Tips voor ouders

Ouders kunnen zoeken naar wat hun kind leuk vindt. Het moet geen straf zijn om te bewegen. Plezier en beleving is belangrijk. Als de ouder niet beweegt, is de kans groot dat het kind er ook weinig aan doet. Ga samen bewegen, zoek samen uit wat jouw kind leuk vindt. En laat een kind verschillende sporten uitproberen. Er zit altijd iets tussen waar een kind vol voor wil gaan.

Afstuderen ALO

Er is veel aandacht voor dynamische lesdagen, omdat uit onderzoek blijkt dat beweging een positief resultaat heeft op welzijn, gezondheid, ontwikkeling, leren en schoolprestaties. Voor mijn studie ben ik bezig om een les uit te werken waarin leerkrachten zien hoe ze door anders te organiseren en differentiëren hun lessen leuker maken. Voor henzelf en voor de kinderen. Door te ervaren dat er resultaat en lol uit te halen valt om beweging toe te voegen aan het lesprogramma hoop ik velen te enthousiasmeren.

Klaar en dan… voor de klas?

In juli ben ik klaar met mijn studie. Enerzijds wil ik direct aan de slag, aan de andere kant lijkt een half jaar op reis me ook fantastisch. Door mijn stage weet ik dat ik graag een eigen groep wil hebben en dat ik het liefst werk op een school met een inpandige gymzaal. Eerst maar eens mijn studie afronden!

Beeldmateriaal

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin