• In de spotlight

Ze werkte maar liefst 45 jaar voor de ASKO, de meeste jaren op de Lukasschool. En nu neemt Gerda Kalse afscheid, ze gaat met pensioen. Ze deelt niet alleen wat ze zo mooi vindt aan haar vak, maar heeft ook een tip voor startende leerkrachten!

Wat heb je voor functies beoefend op school?

Ik heb altijd gewerkt als groepsleerkracht en in alle groepen, groep 1/2 t/m groep 8. Daarnaast heb ik 2 1/2 jaar gewerkt als I.B.er. Dat was heel in het begin, toen de functie I.B. nog nieuw was. Ik had het eerste jaar een halve dag voor alle groepen, daarna 1 dag voor alle groepen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! Toen er meer uren vrij kwamen, heb ik besloten dat I.B. niet echt mijn ding was. Mijn hart lag en ligt nog steeds bij het werken met de kinderen in de groep. Ook heb ik ruim 10 jaar gewerkt als bouwcoördinator.

Wat maakt jouw vak tot een leuk vak?

Er zijn veel dingen die ik leuk vind aan mijn vak. De laatste jaren heb ik in de bovenbouw gewerkt en ik vind het leuk kinderen te helpen meer zelfstandig aan het werk te gaan, ze te leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Ze de ruimte te geven om eigen keuzes te maken. Het is leuk om te zien dat kinderen steeds meer zelfvertrouwen krijgen en zich bewust zijn van wat ze allemaal kunnen en kennen in plaats van te kijken naar wat ze (nog) niet weten. Ik vind het geweldig om te zien hoe zelfstandig mijn kinderen zijn en wat voor initiatieven ze soms nemen.

Wat wil je jouw leerlingen meegeven?

Wat kinderen niet mogen vergeten is dat ze goed zijn zoals ze zijn. Vooral in groep 8 probeer ik ze duidelijk te maken dat het niet uitmaakt of je VMBO-B of VWO als advies krijgt. Dat het advies dat ze krijgen bij hen past en dus goed is. Dat we iedereen in alle beroepen nodig hebben!

Wat ga jij het meeste missen van het onderwijs?

Een heleboel dingen, maar vooral het directe contact met de kinderen! De gesprekjes die je met ze kan hebben, de verhitte gezichten als ze vol overgave aan het werk zijn, het plezier tijdens creatieve opdrachten, feestjes, uitstapjes.

Heb je al plannen voor de toekomst?

Ik heb nog geen vaste plannen, ik zie wel wat op mijn pad komt. Dat ik niet meer om 6.00 uur 's morgens mijn bed uit hoef, is een fijn idee! Ik heb veel boeken liggen die ik nog steeds niet heb gelezen, dus daar kijk ik ook naar uit. Verder lekker wandelen langs het Gooimeer, spontaan een lekkere strandwandeling gaan maken of ergens een bungalowtje huren buiten de vakanties om. Ik zie verder wel.

Heb je een tip voor startende leerkrachten?

Blijf geloven in je leerlingen. Leg de lat hoog en geef niet te snel op. Zeg niet te snel dat een leerling iets niet kan. Als een kind iets niet snapt, ligt het niet altijd (vaak niet) aan het kind. Durf naar je eigen handelen te kijken. En vooral: geniet van je kinderen!

Dank je wel voor deze mooie woorden en voor je tomeloze inzet Gerda!

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin