• Nieuws

ASKO en Alan Turingschool slaan handen ineen

ASKO en Alan Turingschool slaan de handen ineen met vernieuwend onderwijsconcept

Na de zomer kent Amsterdam een vernieuwende nieuwe school: de Alan Turingschool. De Alan Turingschool is een school die, dankzij de Amsterdamse wethouder Kukenheim en haar scholenwedstrijd, ontwikkeld is door kritische onderwijzers, geïnteresseerde ouders en inhoudelijk betrokken onderwijsmakers. Samen met het Amsterdamse schoolbestuur ASKO, die het concept in een vroeg stadium heeft omarmd, zal de Alan Turingschool een plek worden waar Amsterdamse ouders hun kind degelijk én toekomstgericht onderwijs kunnen laten volgen.

Op dinsdag 10 mei jl. tekenden de ASKO en de initiatiefnemers van de Alan Turingschool een intentieverklaring die moet leiden tot de eerste Alan Turingschool in Amsterdam. Deze school zal gevestigd worden in het gebouw van basisschool ‘De Pool’, waarmee basisschool De Pool volledig zal opgaan in de nieuwe Alan Turingschool.

De Alan Turingschool is ontstaan toen ouders, vanuit een wens voor verbreding van het Amsterdamse schoolaanbod, met docenten en onderwijsexperts besloten mee te doen met de door wethouder Kukenheim ingestelde wedstrijd ‘Onze Nieuwe School’. In januari werd de Alan Turingschool een van de vier winnende initiatieven die de mogelijkheid kregen hun school te realiseren. ‘Dat bleek niet makkelijk’ aldus Alan Turingschool-stichting bestuurder Ebel Kemeling, ‘maar dankzij de welwillende houding van de ASKO kunnen we veel van onze idealen realiseren’. Diane Middelkoop (CvB ASKO): ‘mede door de bemoeienis van Eva Naaijkens, die al jarenlang directeur is van een excellente basisschool in Amersfoort, en ASKO-onderwijzer (en oud Leraar van het Jaar) Martin Bootsma hebben we zeer veel vertrouwen in deze nieuwe school. De school start vanaf 1 augustus a.s. onder hun leiding.’ Onderwijswethouder Simone Kukenheim ‘De Alan Turingschool is één van de winnaars van het unieke Amsterdamse initiatief van de kraamkamer, fantastisch dat zij nu dankzij de samenwerking met ASKO al in augustus kunnen starten met een nieuwe school’.

Onderwijsconcept Alan Turingschool
Het concept van de Alan Turingschool is geworteld in de wetenschap, waarbij de leerkracht een centrale rol speelt bij het begeleiden van het leren van leerlingen in hun eigen tempo. De leerkracht prikkelt en moedigt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen aan. Er ligt bij het concept een grote nadruk op elementaire vaardigheden, zoals rekenen, taal én Engels, waarbij daarnaast veel aandacht zal zijn voor (beeldende) expressie, creativiteit, sport en gezondheid. Hierbij wordt technologie ingezet als hulpmiddel en inspiratie, ten dienste van het onderwijs. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de methode ‘foutloos rekenen’.

Alan Turing
Het onderwijsconcept is vernoemd naar de Britse wiskundige Alan Turing, de man die bekend is geworden om het kraken van de Enigmacode van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De veelzijdigheid van Alan Turing, die onder meer een gekend marathonloper was, komt terug in keuzes voor sport, gezondheid en Maker Education. Meer weten? http://www.alanturingschool.nl/

 Foto's:

Tekenen intentieverklaring

Alan Turing

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin