• In de spotlight

Ze werkt al jarenlang bij ASKO en zit vanaf de allereerste studiedag in het team dat deze tweejaarlijkse dag organiseert. Wat voor werkgever is ASKO volgens Nancy Optenkamp? En wat staat ASKO medewerkers te wachten tijdens de ASKO studiedag die aanstaande vrijdag plaatsvindt?

Wat voor werkgever is ASKO?

We maken onderdeel uit van een degelijke, duurzame en ook kwalitatief goede stichting met een geschiedenis van meer dan 60 jaar. We zijn de grootste speler op het gebied van primair onderwijs in Amsterdam. Voor mij is ASKO nummer 1! Bij ASKO omarmen we de goede tradities, maar we staan ook open voor nieuwe ontwikkelingen. En we staan voor kwaliteit en innovatie. Elke medewerker heeft toegang tot opleidingen, er is ruimte om je door te ontwikkelen. We zijn een grote club, met inmiddels 36 scholen. Die grootte biedt voordelen: er zijn veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien. Ik noem ASKO ‘levensloopbestendig’: je kan hier je hele loopbaan werken, afgestemd op de levensfase waarin je zit.

Bestaat er met maar liefst 36 scholen iets als een ‘ASKO-gevoel’?
Ja, zeker! Ondanks de grootte verliezen we elkaar niet uit het oog. Ik heb dat zelf ondervonden. Ik werkte 36 uur per week als medewerker bestuursondersteuning en communicatie op het bestuursbureau en werk momenteel nog 1 dag per week omdat ik in behandeling ben vanwege ziekte. Toch ben ik, mede door de samenwerking met en steun van mijn collega’s, nog steeds vol onderdeel van ASKO. Het is fijn om mij ook gedurende mijn behandeling in te zetten voor ASKO. Werk maakt onderdeel uit van mijn (genezings)proces... zo ontzettend belangrijk om nog steeds mee te draaien en dat kan ook gewoon. Zo help ik met het organiseren van de DO’s (directieoverleggen) en ook bij de tweejaarlijkse studiedag. Dat is een dag waarop ik het ‘ASKO-gevoel’ ervaar. Een dag die draait om het delen van kennis, ontmoeting, verbinding maken en het opdoen van inspiratie.

Je bent al vanaf het begin betrokken bij de studiedag begreep ik?
Ik roep wel eens: ik heb het uitgevonden! Een voormalig bestuurder bedacht een tweejaarlijkse studiedag en wilde een extern bureau inhuren voor de organisatie. Ik zei: ‘We kunnen dit zelf! Kennis en kunde, al het organisatietalent hebben we in huis.” De eerste twee studiedagen vonden plaats in De Meervaart, in 2022 was het in Hotel Arena en dit jaar keren we terug naar De Meervaart.

Kan je iets vertellen over de komende studiedag?
Op 17 mei is er voor elke collega wat wils. Het thema komt uit het huidige Koersplan: wereldburgerschap. Er zijn inspirerende workshops, lezingen en gasten. Het wordt een mooie dag voor elke collega. Ook al zijn we groot, we zijn een club en dat zie je tijdens deze ontmoetingen echt terug, er is een chemie. Ik zag het ook tijdens het ASKO-feest vorig jaar.

Weer dat ‘ASKO-gevoel’! Hoe verloopt de samenwerking in team studiedag?
Dit jaar organiseer ik de studiedag met Roger Baggen, Geert-Jan Rietkerk, Jolanda Deriga, Daniëlle Maas, en Julia Gerritse. Deze samenwerking is echt ASKO: jong en oud door elkaar, ieder met een eigen talent. De sfeer in het team is heel leuk. Ik ben vooral trots op het feit dat een groot deel van het programma ingevuld wordt door onze eigen ASKO-talenten. Collega’s verzorgen veel van de workshops en lezingen.

Tot slot: waar kijk jij als je aan de studiedag denkt het meest naar uit Nancy?
Natuurlijk naar de ontmoetingen met collega’s, onder genot van borrel en bitterbal. En ik kijk uit naar de swingende verrassing, maar daar vertel ik verder niets over. Dat gaan de aanwezigen zelf ervaren!

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin