• Verdieping

Maak kennis met sterverslaggevers van De Biënkorf

Een mooi voorbeeld van educatief partnerschap: op basisschool De Biënkorf maken ouders samen met leerlingen een prachtige schoolkrant.

De deadline is weer gehaald

Maar dat betekent niet dat de kinderredactie van het Zoemertje, de schoolkrant van basisschool De Biënkorf, zit uit te rusten. De jonge journalisten borrelen al weer over van nieuwe, creatieve plannen voor hun volgende editie. Hetzelfde geldt voor de ouders die hen daarbij begeleiden.

Stencils die met nietjes aan elkaar vast zitten en nul leuke plaatjes op de voorkant. Zo zag de schoolkrant van De Biënkorf in Amsterdam-Noord er vroeger uit. 'Zoiets wil je toch niet lezen', roept Nele (10) vol afgrijzen. 'Dat is toch saai?'

Nele hoort bij een groepje van tien kinderen die de uiterst enthousiaste redactie van het Zoemertje vormen en die inmiddels van dit blad misschien wel de leukste schoolkrant van heel Nederland hebben gemaakt. 

Coole vormgeving

Het Zoemertje ziet er veel mooier uit dan eerst, het lijkt nu meer op een cool tijdschrift dan op een schoolkrant. Dat is ook te danken aan Arjen Klinkenberg, creatief directeur bij DEF, een bedrijf dat tijdschriften maakt én de verpakkingen van Tony's Chocolonely chocola ontwerpt.

Daarnaast is Arjen de vader van Rover (9) en Bor (11), die allebei  kinderredacteur van het Zoemertje zijn. Toen Arjen hoorde dat De Biënkorf van plan was een sterk verbeterde versie van het schoolblad op poten te zetten, bood hij meteen aan mee te helpen: 'Bladen maken is mijn passie. En ik vind het super dat kinderen al op de basisschool in aanraking komen met interviewen, verhalen schrijven, fotograferen en het bedenken van ideeën die in een bladformule passen.'

Rover en Bor kijken vaak mee als hun vader op de computer bezig is met de opmaak van het Zoemertje. 'Zij komen dan met ideeën, maar ik doe lekker altijd wat ik zelf wil', lacht Arjen. 'Als je iets doet waaraan je lol beleeft, wordt het resultaat meestal het best. Dus laat ik het Zoemertje er graag uitzien zoals ik zelf leuk vind.' 

Creatief en educatief

Sacha van den Borg is moeder van twee leerlingen van De Biënkorf.  Dochter Lola (10) is ook kinderredacteur van het Zoemertje. Voorheen werkte Sacha bij de radio, nu heeft ze met twee andere ouders coördinerende taken bij het schoolblad op zich genomen. Tevens is ze verantwoordelijk voor de begeleiding van de kinderredactie: 'De school streeft met het maken van de schoolkrant een creatief en educatief doel na.  Bij het Zoemertje ontwikkelen kinderen hun talenten en leren zij met elkaar samenwerken, maar ook zelfstandig werken. Verantwoordelijkheid nemen voor de verschillende klussen die zij voor het blad uitvoeren, hoort daar ook bij.'

Omgaan met verantwoordelijkheid

Die verantwoordelijkheid valt soms niet mee. Hoe leuk Nele het werken voor het Zoemertje ook vindt, laatst zat ze een beetje in de stress: 'Er was afgesproken dat ik tijdens het Sinterklaasfeest op school een paar Pieten zou interviewen. Maar die waren er toen helemaal niet! Er waren alleen Hulpsinterklazen. En die hadden ook nog weinig tijd. Ze konden maar 1 vraag beantwoorden en liepen daarna al weer verder.' Nele maakte op een creatieve manier een eind aan haar stress: de rest van de vragen en antwoorden verzon ze gewoon zelf. En omdat ze niet zo snel kan typen, heeft collega redacteur Meinou (11) haar geholpen bij het uittikken van de aantekeningen en de rest van haar artikel.  Zo lukte het Nele om glansrijk haar deadline te halen.

Solliciteren

Om bij de redactie te kunnen komen, moet je eerst een schrijfopdracht uitvoeren of iets tekenen. Raven (11) schreef ook een sollicitatiebrief:

"Ik vind het leuk om samen dingen te maken. En ik heb bijna altijd mijn werk op tijd af. Ook kan ik goed multitasken. Ik hoop dat ik erbij mag."

 Ravi (8), het jongste redactielid, solliciteerde aan de hand van een schrijfopdracht: hij schreef een artikel met weetjes over water. Ravi vindt interviewen leuk, hij kan nog steeds grinniken om kleuters die hij pas interviewde. 'Zo grappig: ze zeggen dingen die helemaal niet kunnen. Toen ik hen vroeg wat ze later willen worden, kreeg ik antwoorden als: 'hond' en 'prinses'.

Voor elk nummer gaan de kinderen op reportage, bijvoorbeeld naar een grafisch bedrijf om te beschrijven hoe een drukpers werkt, en naar het Anne Frank museum.

Vooruitlopend op de aanstaande redactievergadering oppert Meinou dat ze volgende keer naar het Scheepvaartmuseum wil. 'We moeten meer doen voor de onderbouw', vindt Nele.  Aan die lezersgroep wordt volgens haar echt nog te weinig aandacht besteed.

Geld verdienen

Net als bij een professioneel blad wordt er door het Zoemertje geld verdiend met de verkoop van advertentieruimte. Sacha van den Borg richt zich daarbij vooral op adverteerders die iets met kinderen te maken hebben. Denk aan een kinderboekenwinkel, filmmuseum Eye en een praktijk voor opvoedondersteuning.

Je kunt ook voor 10 euro per jaar vriend worden van het Zoemertje en zo helpen met de financiering van de drukkosten en excursies van de redactie. 'Mijn moeder betaalt mee', roept Nele. 'En een opa', vult Sacha aan. 'Maar we kunnen nog veel meer van die tientjesleden gebruiken, dus ik hoop dat er meer vrienden van het Zoemertje bijkomen.'

Interviewer interviewen

De meeste foto's in het blad maken de kinderen zelf. Ook daar leren ze van. Ze ontdekken bijvoorbeeld welk licht gunstig is en hoe je een fotocamera moet bedienen.

Leergierig als de redacteuren zijn, besluiten ze ook dit artikel aan te grijpen om hun vaardigheden te verbeteren. 'We gaan onze interviewer interviewen', stelt één van hen voor. 'Goede oefening', bevestigt een ander. Dus worden de volgende vragen op de verslaggever (Bettina van de Kar, Red.) afgevuurd:

Wat moet je doen om hoofdredacteur te kunnen worden?

Vindt u onze namen raar?

Bent u wel eens voor uw werk naar het buitenland geweest?

Houdt u van ijsjes?

Waarom vindt u het Zoemertje leuk?

De kinderen verdienen duidelijk een groot compliment: wat een goede en soms ook verrassende vragen…

Voorportaal voor creatief werk?

'Ik ben vaak verbaasd over wat ze allemaal bedenken en kunnen', beaamt Arjen. 'Wekelijks werk ik met volwassen redactiemedewerkers van andere bladen. Maar de kinderen zijn meestal gemotiveerder en enthousiaster. Als ze in vergaderingen iets willen zeggen, steken ze ook nog eens netjes hun vinger op. Volwassenen doen dat nooit, haha.'

Arjen vervolgt: 'Stel dat een paar van de kinderredacteuren later door alles wat zij bij het Zoemertje hebben geleerd, een creatief vak in gaan… Dat zou ik fantastisch vinden.'

Klik hier voor de laatste editie van het zoemertje: Zoemertje_4_2014_lowres.pdf

Foto's: van boven naar onderen:

Foto 1: Nele en Meinou

Foto 2: Rover en Ravi