• In de spotlight

Designathon School Challenge Amsterdam 2017


Op 1 maart 2017 mochten 10 Amsterdamse basisscholen, waaronder de Biënkorf, met een team van leerlingen meedoen aan een wedstrijd/challenge over afvalscheiding. Dat is een workshop waarin kinderen ontwerpend aan de slag gaan om een plan te maken om meer afval te gaan scheiden op hun school. Gedurende de dag worden ze begeleid door professionele ontwerpers en deskundigen.
Aan het einde van de dag gaven de kinderen een presentatie over hun ontwerp en werd het ontwerp van de leerlingen van de Biënkorf gekozen. De Biënkorf kreeg een prijs van €1000 plus de nodige professionele steun om het ontwerp echt uit te voeren op school.

Mette en Lola, leerlingen van de Biënkorf, hebben er zelf een mooi stuk over geschreven:

“We kwamen aan bij het gebouw waar de Designathon School Challenge werd gehouden. Het was een groot wit gebouw. Binnen waren allemaal kinderen, die aan het spelen waren. Toen iedereen van ons groepje er was, Mika, Lola, Rover, Bibian, Mette en Britt, gingen we alvast een plan bedenken terwijl andere kinderen alleen maar op de bank koprollen aan het maken.

Daarna kregen we in informatie lesje, over wat afval scheiden is. Toen moesten we een plan bedenken, wat we zouden gaan maken. Toen we een goed plan hadden, gingen we het schetsen. We vonden het heel lastig om een idee te bedenken, maar gelukkig hielp Ah meneer ons. Ah meneer was iemand van de Albert Heijn, die ging boodschappen bezorgen. Toen we hem met een vuilnisbak zagen, wisten we wat we moesten maken.

Bij de uitreiking kwamen de ouders om te kijken naar onze presentatie. Er was een school die ook een beetje hetzelfde had. Er deden 6 scholen aan mee waaronder 2 middelbare scholen. De jury zei dat iedereen op dezelfde plek stond, behalve nummer 1. En die nummer 1 waren wij!
We hebben €1000 gewonnen om de Vuilkorf in het echt te gaan maken, op school.
Het was super leuk om mee te mogen doen! “

De Biënkorf werkt al voor het 3e jaar met Designathon.


Designathon School Challenge Amsterdam: Afval scheiden op School
De initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Designathon Works en Gemeente Amsterdam. Zij willen meer (basis)scholen aanzetten tot het scheiden van afval. Nu gaat 80% van het afval verloren voor recycling omdat het meegaat met het restafval. Ook willen zij dat meer kinderen worden betrokken bij het nadenken over afvalscheiden én bij het hergebruik van grondstoffen (circulaire economie).

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin