• In de spotlight

Hij werkte 11 jaar als kok in een restaurant en stapte over naar het basisonderwijs. Toch heeft zij-instromer Michel Durieux zijn oorspronkelijke beroep niet volledig in de wilgen gehangen. Hij vertelt over zijn overstap en wat hem dat voor uitdagende functie gebracht heeft. “Als je op een school rondloopt dan heb je snel genoeg door of je het leuk of vreselijk vindt!”.

Het besluit om in het onderwijs te gaan werken kwam niet zomaar. Het was een voetblessure waardoor Michel moest nadenken over zijn toekomst. Hij werkte jarenlang als kok maar besloot niet bij de pakken neer te zitten.

Ik kreeg als advies om binnen tien jaar iets anders te gaan doen. Ik heb direct actie ondernomen. Ik werkte als kok in een restaurant, maar ook als leermeester op het MBO alwaar ik leerlingen begeleidde met koken. Toen bleek dat ik door mijn blessure niet decennialang in de keuken zou kunnen staan moest ik me beraden op de toekomst. Zou werken in het onderwijs iets voor mij zijn? Misschien het middelbaar onderwijs? Niet elke leerling die bij mij stage gelopen heeft was even gemotiveerd om te werken in de keuken. Om te kijken of het basisonderwijs misschien wel iets voor mij zou zijn heb ik een basiscursus koken gegeven op de school van mijn dochter.

Zij-instroom avondopleiding PABO

Het werken met de kinderen uit groep 5, 6 en 7 vond ik dusdanig leuk dat ik de avond PABO ben gaan doen. Dat was best pittig. Niet zozeer de stof, ik had VWO gedaan dus de studie sloot aan bij wat ik al kende. Wel pittig was de combinatie van werk en stage. Ik had gelukkig als voordeel dat ik al 11 jaar in een bedrijfscultuur werkte met veel zelfstandigheid. Dat kwam goed van pas. De opleiding duurde bij mij vier jaar omdat ik de avond PABO deed. Maar je lesbevoegdheid kan je ook in twee jaar behalen en het kan zo zijn dat je door diploma’s die je al hebt vrijstellingen krijgt. Dat is per persoon verschillend.

In vaste dienst bij ASKO

Na het behalen van mijn diploma werkte ik even bij een andere stichting dan ASKO. Dat beviel niet zo, waarna ik, door het horen van goede verhalen over ASKO in 2018 in de ASKO Talentenpool terecht kwam. Daar heb ik slechts zes weken gewerkt als invalkracht.. Het beviel namelijk zo goed op de Jozefschool Muiden dat ik in vaste dienst kwam! En ik kreeg het aanbod om naast het werk als groepsleerkracht ook kooklessen te verzorgen.

Sinds dit jaar sta ik niet meer voor de klas, maar geef ik op twee scholen kooklessen. En 1 dag in de week doe ik de verrijkingsklas. Het gaat me makkelijk af en ik haal er veel voldoening uit.

'Ga kijken op een school'

Mocht je zelf in de positie zitten dat je op zoek bent naar iets anders: ga eens rondsnuffelen! Ga kijken op een school. Als je op een school rondloopt dan heb je snel genoeg door of je het leuk of vreselijk vindt!

Meer weten over zij-instroom basisonderwijs?

Via het ASKO scholen zij-instroomtraject kun je in twee jaar tijd je lesbevoegdheid halen en tegelijkertijd (betaald) als leerkracht voor de klas staan.

Lees meer over het zij-instroomtraject

 

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin