• In de spotlight
Bijzondere kerstmusical IJsbreker.


Onze ASKO scholen maken zich op voor het Kerstfeest. De ene school heeft een levende kerststal, andere scholen doen iets voor eenzame ouderen. Op basisschool de IJsbreker hebben ouders een bijzondere kerstmusical herschreven op basis van bestaande verhalen… ‘De Vreemdeling’…

‘De vreemdeling’ belichaming kerstgedachte
Als basis voor de kerstmusical is het verhaal van ‘Ubuntu*’ als uitgangspunt genomen. Aan dit verhaal (zie hieronder) zijn elementen uit andere verhalen toegevoegd, uit ‘Kikker en de vreemdeling’ en ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Hieruit is de speciale kerstmusical ‘De vreemdeling’ ontstaan, waar de leerlingen al sinds eind september voor repeteren.

Als basis voor de voorstelling is het verhaal van Max Velthuis ‘Kikker en de vreemdeling’ gebruikt. Dit eenvoudige verhaal geeft de kern aan van waar Ubuntu over gaat – een pleidooi tegen vreemdelingenhaat en uitsluiting - en is te begrijpen voor alle leeftijdsgroepen. Aan het verhaal van ‘De vreemdeling’ zijn karakters toegevoegd, zoals de typetjes Piek en Kluit. Zij zijn als het ware de ‘geest van Kerstmis’ en zij fungeren als luchtige, komische, maar ook zeer scherpe commentatoren van de gebeurtenissen.

Het meisje met de zwavelstokjes
Als laatste is het meisje met de zwavelstokjes erdoorheen verweven. Zij is net als Ubuntu een vreemdeling in het dorp. Ze woont al jaren in het dorp, maar wordt nooit door iemand gezien of gehoord. Je zou haar bijna een verstotene kunnen noemen.

Naast de kinderen die acteren in deze bijzondere musical is er een kinder-kerstkoor, een dansgroepje en een officieel kerst-orkestje.
*Ubuntu: verhaal van een vreemdeling die in een dorp komt

Klik hieronder voor de speciale filmpjes en de 'Kerstrap' van de IJsbreker:


 
Andere leuke kerstactiviteiten op onze scholen:


Elisabeth Paulusschool: Leerlingen van groep 7 hebben buiten (de El. Paulusschool is de school met de meeste buitenuren) het kerstverhaal in een speurtocht gegoten.
Op negen plekken in de Spaarndammer buurt werd een deel van het kerstverhaal gespeeld.

Kerstgym Mijlpaal: op de Mijlpaal stond de gymles geheel in het teken van kerst. Samenwerkingsopdracht kerstboom bouwen, kerstboom estafette en vuurpijl tikkertje.


Antoniusschool: Kerstspektakel in Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Het hoogtepunt van het jaar op de St. Antoniusschool en een hele productie. Ouders hebben een musical geschreven naar het boek Narnia van C. S. Lewis. Muziek en arrangementen geschreven door ouders. O.l.v. een orkest (ouders en ouders van oud-leerlingen) en professionele licht- en geluidsmensen is de kerstmusical van de Antonius een waar spektakel. De kerk biedt plaats aan iets meer dan 600 mensen en zit, net als voorgaande jaren, helemaal vol.


Biënkorf: kinderkerstkoor Biënkoor in verzorgingstehuis De Die

Toon alle afbeeldingen

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin