• Column

Kun je gelukkig zijn als een ander dat niet is?

De ASKO heeft zo'n ruim 9.300 leerlingen op haar 32 scholen. Wat vinden deze leerlingen belangrijk op hun school? Wat speelt er bij hen? Wat merken zij van alle onderwijskundige en pedagogische concepten? Wie kan dit beter vertellen dan de leerlingen zelf? In deze serie columns laten we de leerlingen van onze ASKO scholen aan het woord.

“Iedereen kan iets geven aan een ander “


Deze keer vertellen Yagmur en Nadir uit groep 7 van de Waaier in Amsterdam Oost over de kerstactie van dit jaar. Er werden in zeer korte tijd een heleboel dozen gevuld met spullen voor vluchtelingenkinderen in Amsterdam. En dat werd voorbereid met een speciale les levensbeschouwing over geluk. Kun je gelukkig zijn als een ander dat niet is? 
 
Bliksemactie
Op school en thuis kijken we dagelijks naar het jeugdjournaal, dus daar zien we dan steeds dat de vluchtelingen zich niet veilig voelen en daardoor wilden de leraren en de directeur iets organiseren voor de vluchtelingen. Maar we kijken ook naar het gewone journaal, want dan zie je nog veel meer dan op het jeugdjournaal. Bijvoorbeeld dat iemand echt met vluchtelingen meeloopt en niet zoals op het jeugdjournaal', maar even een minuutje over een meisje. Want het is niet een meisje, het zijn heel veel mensen. En in de klas bij de vreedzame school hebben we er ook veel over gepraat.

Toen hadden we een bliksemactie, we zouden in een week zoveel mogelijk spullen moeten verzamelen. We hebben speelgoed ingezameld, kleding, knuffels, schoenen, schoolspullen. Allemaal nodige spullen. Iedereen heeft thuis opgezocht wat ze niet meer nodig hadden. Er is hééél veel opgehaald. We konden ze niet tellen, zoveel dozen. Toen hebben we ze na de kerstviering overhandigd aan Laila, een vrijwilliger van de vluchtelingenopvang in Zuid-Oost.

Geluk
In de lessen met juf Melissa hadden we als voorbereiding over geluk gesproken. Ze had een verhaaltje over geluk verteld en toen gingen we zelf schrijven over een wereld waarin je gelukkig bent. Bijvoorbeeld een wereld waarin iedereen veilig is en waarin geen oorlog is. En waar mensen nooit klagen en waar ze blij zijn met wat ze hebben.


Nadir: ‘Als ik het zo bedenk kan ik niet heel gelukkig zijn. Als ik bijvoorbeeld zwervers zie, dan ben ik niet gelukkig. Maar Bill Gates bijvoorbeeld geeft heel veel geld aan armen, dat is goed. Zelf geef ik soms ook eten aan een zwerver die bij McDonalds zit. Ik geef geen geld, want dan haalt hij er misschien drugs of alcohol van. Maar het maakt me ook niet uit of het iemand is die ik ken of niet. M’n moeder en tante hadden een keer een man ontmoet op straat die helemaal alleen was, met alleen een koffer. Die was helemaal hierheen gekomen alleen. Dan wordt je echt verdrietig.’
Yagmur: ‘Aan de ene kant kan ik wel gelukkig zijn, maar aan de andere kant niet. Want de wereld bepaalt ook of je gelukkig bent. Als er bijvoorbeeld familie van jou is in een arm land, dan voel jij je ook niet gelukkig.’

Iets doen
We hadden net gezegd dat je niet echt gelukkig kan zijn als een ander ook niet gelukkig is. Dus als je iets geeft aan een ander, bijvoorbeeld de dozen, dan worden zij gelukkiger en wij dus ook een beetje. Iedereen kan wat geven aan een ander, of je rijk bent of niet. En dan moet je ook trots zijn dat je op een school zit die geeft om de vluchtelingen, want wij geven ook om de vluchtelingen.

 

Foto: Yagmur en Nadir

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin

Toon alle afbeeldingen