• In de spotlight

Een prachtige waardering voor Fatiha Oucherg! Fatiha, werkzaam op de Huibersschool, is de winnaar van de landelijke Taalheldenverkiezing van Stichting Lezen en Schrijven in de categorie Begeleider. Uit handen van H.K.H. prinses Laurentien kreeg zij bloemen, een certificaat en een cheque. Een hele bijzondere prestatie voor een vrouw die 13 jaar geleden onze taal nog niet sprak!

Het verhaal van Fatiha is het verhaal van een vrouw met een missie, een passie en een flinke lading doorzettingsvermogen. Op haar 21e kwam ze, voor de liefde, naar Nederland. In Marokko studeerde ze aan de universiteit, in Nederland begon ze opnieuw.

“Ik moest vanaf nul beginnen. Het denkniveau had ik, maar ik was de taal niet machtig. Het was mijn eigen keuze om te verhuizen, het was mijn verantwoordelijkheid. Ik moest de taal leren, integreren, participeren in de samenleving. Op mijn 22e werd ik moeder. Ik dacht na over de opvoeding van mijn kinderen. Natuurlijk kon ik mijn moeder bellen om advies, maar het is daar anders dan hier. Ik heb mijn eigen opvoeding onder de loep genomen, gekeken naar wat ik mee wilde nemen uit mijn eigen opvoeding en wat ik aan wilde passen aan mijn leven hier. Ook volgde ik de cursus ‘Voor jou en je kind!’ en leerde ik hoe belangrijk het stimuleren van taalvaardigheid bij kinderen is.”

Zonder taal kan je niet verder

Inmiddels is Fatiha derdejaars studente Pedagogiek. “Ik heb schoonmaakwerk gedaan, werkte bij de receptie, maar ik kwam tot de conclusie dat ik meer wilde bereiken. En ik wist: taal is alles, zonder taal kan je niet verder. Ik ben weer gaan studeren, heb eerst Biologie afgerond en daarna Internationale Handel. Maar daar lag niet mijn behoefte. Ik ben iemand die kijkt naar de samenleving en naar het onderwijs en dan met name naar het onderwijs van kinderen. Ik heb een onderzoekende houding. De studie Pedagogiek sluit aan bij mijn behoefte. Ik kan goed onderzoeken en kritisch kijken naar wat er speelt in de samenleving.”

Eerst cursist, nu docent

In haar eerste jaar klopte ze voor haar stage aan bij de Huibersschool en daar is ze gebleven. Inmiddels geeft zij op de Huibersschool de cursus die ze ooit zelf volgde: ‘Voor jou en je kind!’.
“Toen ik het aanbod kreeg om deze cursus aan laaggeletterde ouders te geven vond ik dat meteen iets voor mij. Ik voelde hoe ik mij ooit voelde, hoe het is als je de taal niet spreekt. Ik wil anderen helpen. Mijn doel is om anderen te activeren om te gaan leren. Je ziet dat mensen boven de 30 die een taal niet machtig zijn denken: “Dat gaat me nooit lukken, ik ben te oud om te leren”. Ik begin de cursus dan ook niet met: ”We gaan leren en lezen!”. Ik zet in op activeren, op empowerment. Ik stel me kwetsbaar op, vertel mijn verhaal en dat ook ik een droom had om iets te bereiken. En ik vertel de cursisten dat als ik het kan, het hen ook gaat lukken.”

Hulp met taal

Op de Huibersschool verzorgt Fatiha naast de cursus ‘Voor jou en je kind!’ ook de begeleiding van de pleinwachten en ze geeft Vreedzame School trainingen voor ouders. “Een moeder die ik begeleidde als pleinwacht doet nu een MBO opleiding, ze wil de zorg in. Haar belemmerende gedachte was: “Taal is moeilijk”. Ze weet nu dat er een balans is tussen taal en praktijk, dat er een opleiding is om taal te leren, dat er genoeg mensen, collega’s, organisaties zijn die hulp bieden op het gebied van taal. Het initiatief moet wel uit jezelf komen.”

Taalheld Begeleider 2023

De stichting Lezen en Schrijven nomineerde dertien begeleiders voor de titel ‘Taalheld Begeleider’. Alle genomineerden waren aanwezig toen prinses Laurentien, oprichter van de Stichting Lezen en Schrijven, de winnaars bekend maakte. “Dat ik won in de categorie Begeleider was een grote verrassing. Ik begon als cursist, geef de cursus nu zelf en ineens sta ik naast een prinses!”.
Het bedrag dat Fatiha won zet ze in voor haar verdere ontwikkeling. We zijn als ASKO uitermate trots op deze pedagoog in wording!

Over Taalhelden

Een Taalheld is inspirerend, resultaatgericht, verbindend en daadkrachtig, zo is te lezen op de website van Stichting Lezen en Schrijven. Op de website van Stichting Lezen en Schrijven lees je waarom Fatiha Taalheld Begeleider is geworden. “Fatiha is een inspirerend rolmodel voor de ouders in haar wijk en op de Huibersschool.”.

Lees de beoordeling

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin