• In de spotlight

​Unieke actie van ASKO tegen zwarte scholen.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Een paginagrote advertentie in het Parool van 21 mei met een prikkelende tekst, gevolgd door de aftrap van een speciale actie op de St. Catharinaschool en de Avonturijn op vrijdagochtend 22 mei in aanwezigheid van 2e Kamerlid en voormalig wethouder van Amsterdam Nieuw-West Ahmed Marcouch. Met een ware multimediale campagne wil de ASKO aandacht vragen voor het feit dat twee van haar scholen geen afspiegeling zijn van de wijk waar zij gevestigd zijn.

 
Wij willen integreren
De Avonturijn, aan de Rustenburgerstraat en de St. Catharinaschool aan de Vechtstraat beiden Amsterdam Zuid, staan in een gemengde wijk. Helaas zijn deze scholen geen afspiegeling van de buurt. De wens om meer ‘witte’ kinderen op de Catharinaschool en de Avonturijn te krijgen, komt niet alleen vanuit het bestuur en de leerkrachten. Sterker nog: de scholen krijgen juist met regelmaat allochtone ouders aan het bureau die er op staan dat zij er iets aan doen zodat hun kinderen kunnen integreren, als voorbereiding op de maatschappij waar ze straks in terecht komen. 
Ondanks vele initiatieven om dit te veranderen is het niet gelukt de scholen meer gemengd te laten worden. Daarom heeft de ASKO een ludieke actie op touw gezet. 

Flyers en open dag
Op vrijdagochtend trokken leerlingen van beide scholen, gekleed in witte t-shirts met de tekst ‘Is dit wit genoeg voor u’, de wijk in om huis aan huis flyers uit te delen en aandacht te vragen voor deze actie. Daarnaast is er een speciale open dag georganiseerd op 27 mei op beide scholen voor alleen ‘witte’ ouders en leerlingen. De websites van de scholen gaan tijdelijk op zwart. 
Met de actie hopen de scholen ook ‘witte’ ouders en leerlingen te enthousiasmeren hun kinderen bij hen in te schrijven, zodat uiteindelijk de scholen meer gemengd zullen worden.

 
Mediahype
De actie kreeg veel media aandacht o.a. in Het Parool, bij AT5 maar ook landelijk via vrijwel alle landelijke kranten, zoals Volkskrant, Trouw, AD, en alle landelijke nieuwsmedia, zoals RTL-nieuws, ANP, NOS, Radio 1 maar ook uit het buitenland van bijvoorbeeld ​AFP (Agence France Presse). 

 
​Hiernaast een kleine selectie.​​

 

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin