• In de spotlight

Anti-pest middag onder bezielende begeleiding

De leerlingen van groep 8 van de basisschool de IJsbreker zijn dinsdag 2 juni op excursie geweest naar het Diocesaan Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo. Een bedevaartoord met een lange historie dat volop in ontwikkeling is als geloofscentrum voor de katholieke kerk in Noord-Holland en een speciaal programma heeft ontwikkeld voor scholen.

Ontvangst door de zusters
Voor de leerlingen is dit een uitstapje om nooit te vergeten; zij leerden ‘over een blinde en een beeldje, Fristi en een parel die je zelf bent’. De ontvangst door de zusters, met bijzondere namen als zuster Luxta, zuster Vrede en zuster Maria Videi was een bijzondere gewaarwording en gaf soms zelfs aanleiding om wat te grinniken in eerste instantie of het hoofd wat af te wenden en niet al te aandachtig te luisteren. Wat zijn dit voor bijzondere figuren in grijs en blauw?
De leerlingen kwamen er al snel achter dat zo’n grijs of blauw gewaad een habijt heet.

In het Oesdom, één van de ontvangstzalen met restaurant en winkel van het klooster ‘onze lieve vrouw ter nood’ kwamen de leerlingen tot rust en sprak zuster Vrede over het ontstaan van de put, het klooster en de kapel.


Anti-pestles
Daarna maakten de leerlingen in de Engelenzaal kennis met zuster Luxta, zuster Vrede en zuster Maria Videi. Drie buitengewoon vriendelijke en zachtaardige zusters die met een heldere boodschap de kinderen in drie groepen onderwezen. Niet alleen het onderwijzen stond centraal. De leerlingen mochten vertellen over eigen ervaringen, moeilijkheden in de groep en buiten de groep, zoals bijvoorbeeld op het internet. In de groep kwam heel wat los.

Centraal thema was deze dag: Pesten is geen optie. Naar aanleiding van een geschiedenis van een arme blinde bedelaar werden er door de kinderen verschillende mogelijke rollen genoemd die betrokken zijn bij pesten:
1. De grote menigte (meelopers, doen niks)
2. Blinde bedelaar (slachtoffer gepest)
3. Leerlingen (de leerlingen van de meester)
4. De Rabboeni (de meester)
5. De omstanders (o.a. de pesters)

Welke rol heb jij?
Alle kinderen schreven de rol die het beste bij hen paste op een blaadje om vervolgens ook aan te geven welke rol ze misschien wel liever zouden hebben. Er kwamen boeiende gesprekken op gang. Uiteindelijk mochten de kinderen omschrijven waar ze de komend tijd op gaan letten en wat hun eigen leerdoel wordt de laatste vier weken, om misschien in een positievere rol te komen en te blijven of deze positieve rol zelfs voorgoed aan te nemen. 
 
Tekenend en prachtig om te lezen is het briefje van één van de leerlingen:

“De grote menigte:

Ik ben niet van het ondernemen maar ook niet van het pesten

Mijn doelen:

- geen partij meer kiezen

- niet snel meer geïrriteerd raken .. “Na een lunch met fristi, chocolademelk en meegenomen broodjes speelden de kinderen een bijzonder theedoeken -spel op het kloosterplein. De boodschap die hiermee bij de groep is aangekomen is er één om voor altijd te onthouden.

Om de sessie af te sluiten werd een hand met daarin een parel gekleid als aandenken aan een prachtige dag met veel positiviteit en goede herinneringen. De hand staat symbool als teken van iemand die zorgt en naar je om ziet en de parel - dat hadden de kinderen goed opgepikt - dat zijn de kinderen zelf.


O.L.V. ter Nood te Heiloo in Noord-Holland is de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland en is door de eeuwen heen bezocht door vele honderdduizenden pelgrims. De geschiedenis van het Heiligdom gaat terug tot het eind van de 14e eeuw.
http://olvternood.nl/

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin