• ASKOfette

Een echte Europeaan

​In de rubriek ASKOfette portretteren we bijzondere mensen van de ASKO. Dit keer Dieneke Blikslager aan het woord, adjunct-directeur van de St. Janschool.


Loopbaan in het kort:
Na de middelbare school ben ik in Amsterdam en Straatsburg Europese Studies / recht gaan studeren. Ik heb genoten van deze internationale studie. Ik kwam terug naar Nederland met een toekomstige Franse echtgenoot!
In 1991 ben ik gaan werken voor een architectenbureau die dealingrooms bouwde (daar waar in geld wordt gehandeld bij banken) in Nederland, België, Frankrijk en Italië. Ik was daardoor vaak in het buitenland. Deze manier van leven en het zakenwereldje bleek na een aantal jaar niet meer bij me te passen; ik nam vrij om met mijn moeder (juf groep 8) mee te gaan op kamp, organiseerde voor VJK jeugdkampen en werkte als vrijwilliger in het kinderkookcafé op de Oude Zijds Achterburgwal…. In 1996 hakte ik de knoop door: ik ging alsnog de PABO doen, iets wat mijn hele achterban allang voor mij had bedacht. Na een zinvolle voltijdse urgentie opleiding kon ik vanaf schooljaar 1997-1998 voor de klas. Sindsdien werk ik met alle plezier in het onderwijs.

Leuk aan werken in het onderwijs is:
Het is divers, uitdagend, intensief en dynamisch. Never a dull moment! Ik kan mijn ei kwijt in betekenisvol lesgeven en leiding geven en vind het inspirerend om te jojoën tussen de praktijk in de klas tot en met het overkoepelend (ASKO) onderwijs.

Hoe was je zelf als kind?
Ik was in ieder geval veel aan het sporten en buitenspelen in mijn lagere schooltijd. Ik woonde op een duin en genoot daarvan. Het was toen gewoon dat je door de duinen naar zee fietste, zonder een volwassene erbij. Je zette je fiets niet op slot. Ik weet nog de eerste keer dat mijn fiets werd meegenomen… Later ontdekte ik de stad en ging zo vaak als mogelijk naar Haarlem om daar in de bibliotheek te lezen. Ik vertelde mijn ouders dat ik het prettig vond om mensen tegen te komen die anders waren.

Mooiste boek/muziek/film?
Bezonken rood, Jeroen Brouwers.

Ik erger mij aan
Gang van zaken waarin ik geen logische lijn kan brengen.

Verliefd/verloofd/getrouwd?
Getrouwd met Frédéric. Onze combinatie heeft twee paspoorten voor onze kinderen Basile en Sandrine opgeleverd.

Ik wil graag een keer op de foto met ….
Heb niet zoveel met foto’s.

Trots op?
Dat ik mee mag werken aan de komende Europese kampioenschappen atletiek in het Olympisch Stadion komende zomer. Als jurycoördinator van de atletiekvereniging Phanos kwam van het een het ander.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
Tuinieren in onze volkstuin, gezellig en lekker eten, hardlopen.

Dondersteentjes (ook buiten de klas): dit is mijn gouden tip…
Humor is mijn belangrijkste tool in de klas!

Aan wie wil je het stokje doorgeven en waarom?
Aan Ad Schuffelen van de Mijlpaal. Ad geeft al lang leiding aan een grote school en gaat binnenkort met pensioen. Ik hoop dat hij met voldoening op zijn eigen mijlpalen kan terugkijken. Vermoedelijk zit hij helemaal niet te wachten om zo naar buiten te treden, maar ja, dat zat ik ook niet enne ik zou het leuk vinden als we hem op de valreep toch nóg beter leren kennen.

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin