• Nieuws

Bij ASKO vinden we het belangrijk dat mensen die een kindje in hun gezin verwelkomen de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. Op het geboorteverlof konden sommige mensen wel en sommige mensen geen aanspraak maken. Een ouder die een gezin vormt zonder de bevallende moeder (bijvoorbeeld met hulp van een draagmoeder) heeft juridisch gezien korter verlof dan mensen die op de ‘reguliere’ wijze een kind krijgen. Voor de eerste groep was niets geregeld. Bij ASKO is daar nu verandering in gekomen!

Geboorteverlof regenbooggezinnen

Joey en zijn vriend willen graag een gezin vormen. In hun zoektocht naar meer informatie kwamen ze in contact met de Nederlandse stichting voor Regenbooggezinnen, Meer dan Gewenst. Daar vertelde men hem dat het verlof in Nederland bij de meeste bedrijven oneerlijk geregeld is. De HEMA bleek een uitzondering te zijn, daar is al een tijdje het bijzonder geboorteverlof voor regenbooggezinnen geïntroduceerd.

Joey: ”Ik heb contact opgenomen met Steven Hoyer, Senior P&O adviseur bij ASKO. Ik werk op een ASKO-school en heb Steven gevraagd wat de mogelijkheden voor ons zouden zijn. Hij is dat direct voor mij uit gaan zoeken”. Steven: “Ik had er eigenlijk niet eerder bij stilgestaan en het was voor mij direct een trigger: ik wilde hier iets mee doen. Het is urgent, gelijkheid moet overal doorgetrokken worden. Ik las een artikel over het geboorteverlof bij HEMA en heb contact gezocht met Bianca Busser. Dat resulteerde in een uitermate prettig gesprek. Van Bianca kreeg ik handvatten om verder mee aan de slag te gaan. De regeling is opgesteld, het is voorgelegd aan het bestuur en de GMR en beiden stemden ermee in.”

Geboorteverlof landelijk regelen

Steven vervolgt: “We zijn trots op deze regeling! Een regeling die past bij ASKO, want bij ASKO staan kansengelijkheid en diversiteit hoog in ‘t vaandel. Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen. Het mooiste zou zijn dat dit landelijk goed geregeld gaat worden voor alle regenbooggezinnen!”.

Regenboogtaart

Dat het aanvullend geboorteverlof een feit is wordt gevierd! Op basisschool Het Bovenland, waar Joey Elissen werkt, worden twee grote regenboogtaarten aangesneden. De collega’s van Joey zijn al vanaf dat ze weten dat Joey en zijn partner een kinderwens hebben heel betrokken.“ Tijdens een teamoverleg was het een collega die zei: ‘Joey, jij hebt toch ook iets te vertellen?’. Dat was het moment om mijn collega’s te laten weten dat het bijzonder geboorteverlof geregeld was. Toen ik het vertelde drong het eigenlijk pas echt tot me door. Het getuigt van goed werkgeverschap dat de ASKO dit direct heeft opgepakt en dat de regeling nu een feit is”.

Draagmoeder

Joey en zijn vriend zitten momenteel in een gevorderd proces om via een draagmoeder ouders te worden. We wensen hen hierbij heel veel succes en hopen dat hun wens binnenkort in vervulling gaat.

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin