• Nieuws

Ludieke actie van twee ASKO scholen.

​De Catharinaschool en De Avonturijn slaan de handen ineen met opvallende actie en sturen hun leerlingen langs de deuren - oud wethouder en huidig Tweede Kamer Lid Marcouch is als ambassadeur verbonden aan de actie.


Meer dan 90% van hun leerlingen is allochtoon, terwijl de gebouwen niet per se in gekleurde wijken staan. Het schoolbestuur ziet mede door de daling van het aantal leerlingen het voortbestaan van de school in gevaar komen, en komt in actie. Bestuurder Diane Middelkoop: "De wens om meer witte kinderen op de Catharinaschool en de Avonturijn te krijgen, komt niet alleen vanuit het bestuur of het docerend personeel. Sterker nog: wij krijgen juist met regelmaat allochtone ouders aan ons bureau die er op staan dat wij er iets aan doen dat hun kinderen kunnen integreren, als voorbereiding op de maatschappij waar ze straks in terecht komen".

Op 22 mei zullen de leerlingen van de twee voornoemde scholen zelf de deuren langs gaan, geheel gekleed in het wit. Op hun T-shirt een tekst: "Is dit wit genoeg voor u?", in hun hand een folder: "Met de deur in huis: wij zoeken meer witte leerlingen". Zelfs de websites van de scholen zijn aangepast. De één staat op zwart, letterlijk. En de andere is helemaal wit. Alles wordt in het werk gesteld om het percentage witte kinderen drastisch te verhogen.
"Wij kunnen wel mooie verhalen houden over hoe prachtig het gebouw is, wat een fijn team van leerkrachten er elke dag weer klaar staat en hoe goed onze leerlingen op de CITO scoren. Maar daarmee ben je er nog niet. Klaarblijkelijk. We hebben last van een hardnekkig probleem, waarbij al onze positieve punten in het niet vallen. We zijn een zogenaamde 'zwarte school'. Meer dan 90% van onze leerlingen heeft een allochtone achtergrond. Eerste, tweede of derde generatie, soms zelfs al de vierde - maar gekleurd zijn ze. Nu zeg ik probleem, maar zo ervaren wij dat zelf natuurlijk niet. Het is meer de buitenwacht die er een probleem van maakt, en juist die willen we met deze opvallende actie bereiken" - aldus Diane Middelkoop.

Naast de actie zelf, gaan de scholen nog een stap verder. Op 27 mei is er een Open Dag voor witte leerlingen en hun ouders.