• Nieuws

Ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan van de school is een boek uitgebracht.

​In de maand september vierde de Admiraal de Ruyterschool haar negentig jarig bestaan. De gehele maand stond in het teken van de geschiedenis van deze bijzondere school. De school opgericht in 1924, kent veel memorabele momenten. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft de school, samen met historica en oud leerlinge Angelique van der Pol en vormgever Gil Crielaard een boekje uitgebracht om de anekdotes van voormalige leerlingen en leerkrachten te bundelen.

Bijzondere geschiedenis
Van der Pol verrichtte onderzoek naar de rijke geschiedenis van de school die leest als een spannend boek. Het oude schilderij met het portret van de heer Jan Nauta senior, de eerste directeur, prijkt met trots en recht bij de hoofdingang van de school. Hij was betrokken bij belangrijke onderwijshervormingen en schreef schoolboeken en boeken over het onderwijs. Tegenover zijn portret het gedenkteken van zijn zoon Jan Nauta junior, verzetsheld in de oorlog en leerkracht op de Admiraal de Ruyterschool. Jan raakt betrokken bij zowel het drukken en verspreiden van de toen illegale krant Trouw en wordt na het proces tegen de Trouw-groep op 27 jarige leeftijd gefusilleerd in kamp Vught. Tijdens de oorlog heeft de school als schuilplaats gediend voor Joodse onderduikers, verstopt in een tussenverdieping in het pand, nu een opslagruimte. De leerkrachten bleven om beurten op school slapen om toezicht te houden. De onderduikers hebben de oorlog allen overleefd!

Een voor de kinderen en team indrukwekkende geschiedenis van de school beschreven in 'Negentig jaar Admiraal de Ruyterschool - De bijzondere geschiedenis van een bijzondere school'. Op vrijdag 10 oktober is de jubileummaand afgesloten met spelletjes, een bezoek van de nog springlevende Michiel de Ruyter, ijsjes en suikerspinnen!

 

Volg jij ons al?

Volg ons op Linkedin